PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

14.03.2011

Autor: Vojtěch Trmal

Týdenní ohlédnutí

10. týden 2011


Nejprve se podíváme, co hýbalo od 7. do 13. března domácí scénou:

Od pondělka roznášejí pověření komisaři formuláře ke Sčítání lidu 2011. Proti sčítání, které z tak napjatého státního rozpočtu zbytečně odčerpalo 2,5 miliardy korun, se ozývá stále více rozhořčených hlasů. Na internetu vznikla dokonce iniciativa www.nechcisecist.cz. Důvody uvedené na její hlavní stránce znějí dostatečně pádně i konzervativnímu sluchu.

Prezident Václav Klaus představil v pondělí svou novou knihu Rok osmý, v níž bilancuje rok 2010, který byl podle něj především ve znamení radikálních změn na domácí politické scéně. Co jiného taky mohl o uplynulém roce konstatovat?

V úterý vynesl Nejvyšší soud v Brně rozhodnutí o tom, že usmrcení zloděje je vražda, nikoli zabití. Kontroverzní rozsudek rozpoutal vlnu nevole občanů i bouřlivou diskusi odborníků. S některými názory se dá shodnout alespoň na tom, že tzv. přiměřená obrana se musí posuzovat případ od případu a že nelze oběti trestného činu normativně předepisovat, jaké emoce má či nemá prožívat.

Prezident Klaus kritizoval vládu za to, že špatně vysvětluje chystanou důchodovou reformu. „Navrhované zvýšení DPH nemá s důchodovou reformou absolutně nic společného. Plést to dohromady je nešťastné. Úplně bych to oddělil." Ohradil se také proti falešné hysterii vznikající kolem zvýšení DPH za knihy. „Jsou knihy víc než léky, chléb a rohlíky, mléko, nebo něco takového? Nevím. Nijak nepropaguji zdražování knih, které čtu a kupuji si je," řekl Klaus s tím, že pro kupujícího není až tak velký rozdíl, jestli za knihu zaplatí 250 korun, nebo 270 korun. Inu, dát z prezidentského platu za každou položku dvacku navíc očividně nebolí.

Středočeský hejtman David Rath v úterý pohrozil tím, že pokud by se k moci dostala ČSSD, znárodnila by soukromé penzijní fondy podobně jako se to stalo v Maďarsku. Za tento teoretický návrat do 50. let se z něj stal horký kandidát na udělení letošního 3. ročníku Ceny za propagaci komunismu.

Pravicové strany se snaží uklidnit občany, že po sjednocení DPH nedojde do konce volebního období k žádnému dalšímu zvyšování daní. Kdo to ale zaručí?

Po kritice ze strany lídra ČSSD Bohuslava Sobotky i ze strany prezidenta Klause vládní koalice změnila původní návrh důchodové reformy a s jejím schvalováním spojí podle premiéra Petra Nečase i hlasování o důvěře vládě. Prezident Klaus ale kabinet dál kritizuje. Tak rychlá změna plánů podle něj svědčí o tom, že vláda nemá financování reformy promyšlené.

Ozbrojené komando vojenské policie vniklo v pátek večer do prostor zpravodajství ČT. Vojáci se samopaly vtrhli do kanceláře redaktora Karla Rožánka poté, co odmítl vydat dokument o špehování na ministerstvu obrany v roce 2007. Dávno odtajněná složka se objevila v únorové reportáži a pak ji redaktor vyhodil, protože už pro něj podle jeho slov neměla žádnou cenu. Rožánek sice ctí soudní příkaz k prohlídce, ale je pobouřen tím, jakým způsobem policie do budovy ČT vtrhla, jak se chovala a co všechno v jeho kanceláři zabavila.

Česká televize podává na vojenskou policii za ozbrojený zásah trestní oznámení. Ministr obrany Alexandr Vondra se do sporu o razii vložil a náčelníka vojenské policie Vladimíra Ložka a dva vysoké důstojníky přímo odpovědné za provedení zásahu postavil mimo službu až do vyšetření případu. Šéf branného výboru František Bublan z ČSSD míní, že generál Ložek musí odstoupit.

Konzervativce až zamrazí, když si vzpomene, že ozbrojenci vstoupili do budovy České televize naposledy v srpnu 1968...

Ze zahraničních zpráv zaplnila v první polovině týdne média zprávy o občanské válce v Libyi. Český prezident Václav Klaus se na summitu EU postavil proti zřízení bezletové zóny nad Libyí, které by se podle něj rovnalo válce. „Reálně vytvoření bezletové zóny předpokládá, že by západní letectvo muselo nějakým způsobem neutralizovat libyjské letectvo a protivzdušnou obranu a to by znamenalo válečné akce proti libyjské armádě," vysvětlil prezidentův kancléř Jiří Weigl. Přizvukuje i arabista a odborník na oblast Středomoří PhDr. Jaroslav Bureš, podle nějž by vojenská intervence v Libyi byla zásadní chybou, na kterou by doplatila nejvíce EU, která je na tomto regionu energeticky závislá. Zásah zpočátku odmítala jak Liga arabských států, tak i libyjští povstalci. Dlouhodobá stabilita regionu by byla ohrožena a zásah by vyvolal protizápadní cítění, asymetrickou válku a diskreditoval by odpůrce diktátorského režimu v řadách muslimského obyvatelstva. Nestabilita, násilí a terorismus by se přelévaly do okolních zemí a zesílily by emigrační tlaky ve směru do schengenského prostoru.

Situace v Libyi byla hlavním tématem dvoudenní schůzky ministrů obrany NATO, která ve čtvrtek začala v Bruselu. Generální tajemník Anders Fogh Rasmussen zopakoval, že NATO žádnou intervenci do Libye neplánuje, vojenské síly jsou však schopny reagovat na situaci velmi rychle. Jakákoli opatření by vyžadovala jasný mandát OSN a širokou mezinárodní podporu.

Za vytvoření bezletové zóny lobují na mezinárodní scéně především Francie a Velká Británie. Paříž ve čtvrtek uznala povstaleckou Národní radu sídlící v srdci rebelie Benghází za legitimního představitele libyjského lidu. Kaddáfího režim ale označil krok Francie za zničující intervenci do libyjských vnitřních záležitostí a zvažuje přerušení diplomatických vztahů.

Vládní síly věrné Kaddáfímu se v závěru týdne vzchopily a za podpory silného bombardování postupují podél pobřeží k centru odboje Benghází na východě Libye. Jeho dobytí by znamenalo rozsudek smrti pro půl milionu rebelů. Liga arabských států apeluje na vytvoření bezletové zóny.

Na konci týdne se média nevěnovala bezmála ničemu jinému než nejničivějšímu zemětřesení v novodobé historii Japonska a následným cunami, které v pátek zdecimovaly oblast Tóhoku a Kantó. Zemětřesení o magnitudu 9,0 posunulo celý ostrov Honšú o 2,4 metru a dokonce vychýlilo zemskou osu, svět však napjatěji sleduje situaci v komplexu poškozených jaderných elektráren v prefektuře Fukušima. Každopádně, na ekonomicko-politický dopad celé události nepochybně nebudeme muset dlouho čekat...