PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

27.04.2011

Autor: Vojtěch Trmal

Týdenní ohlédnutí

16. týden 2011


Doma po většinu týdne doznívala vládní krize, kterou se podařilo (alespoň dočasně) zažehnat. Po intenzivním jednání koalice našla kompromis. Ministra vnitra Radka Johna nahradí bývalý šéf policejního útvaru pro potírání organizovaného zločinu Jan Kubice. S jeho jménem souhlasila celá koalice, nelíbí se to však opoziční ČSSD - považuje celou věc za opožděný aprílový žert a tvrdí, že Kubice je symbolem zneužívání policie v politickém boji. Bývalý předseda strany a nynější poslanec Jiří Paroubek dokonce prohlásil, že s takovou už jen čeká, kdy se na postu ministra spravedlnosti objeví Jiří Kajínek. Opoziční siláci jsou plní humoru, zatímco nám při vidině levicové vlády tuhne úsměv na rtech.

Ministr školství Josef Dobeš zůstane, aby dokončil projekt státních maturit.

Kabinet opustí ministr dopravy Vít Bárta, a to jen dočasně, než vyvrátí podezření, že podplácel poslance VV. Za něj nastoupí jeho dosavadní náměstek Radek Šmerda. Hodnotí svou roli v resortu slovy „suplující ministr". Je připraven rezignovat ihned poté, co Bárta očistí své jméno. Prozatím se prý však bude snažit udržet ostrý kurz stanovený např. v kontrolách na ŘSD.

Vážený kolega Friedlaender v ohlédnutí za 15. týdnem uvedl myšlenku, že odmítá-li prezident vyhovět návrhům premiéra na změny ve vládě, či klade-li si pro to podmínky, dopouští se tím protiústavního jednání. Nevím, zda souhlasit. Prezident Klaus podle svých slov považuje odklad rozhodnutí za nezbytný a legitimní, neboť Ústava pro konání prezidenta v těchto věcech nepředepisuje žádný termín. Ať už je to jakkoli, prezident ve čtvrtek stvrdil změny v Nečasově vládě a do funkcí jmenoval Kubiceho a Šmerdu. Jak si povedou, ukáže čas.

Premiér Nečas chystá další personální změny na jaro. Oznámil také, že do konce června vláda předstoupí před Poslaneckou sněmovnu, předloží klíčové reformní zákony a spojí s tím i hlasování o své důvěře. Nezbývá než doufat, že se odboráři i veřejností nepříliš milované vládě podaří takové kroky, kterými by odvrátila svůj pád a konsekventní nástup levice, jež by podle aktuálních průzkumů mohla v Poslanecké sněmovně dosáhnout na ústavní většinu 120 hlasů.

Expremiér Miroslav Topolánek se ve svém projevu na oslavě 20 let ODS ostře pustil do koalice. Podle něj je vláda se sektářskou VV pro ODS větší hrozbou, než byla před lety opoziční smlouva s ČSSD. S tímto dokonce i na Topolánka až netradičně hulvátským vystoupením byl viditelně spokojený předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř, naopak šéf ODS v Ústeckém kraji Jan Kubata znechuceně odešel ze sálu už v půli projevu. Podle prezidenta Klause se nejsilnější pravicová strana začala vzdalovat od svých idejí a dokonce je začíná diskreditovat.

Sociální demokraté přichystali revoluci ve sponzorování politických stran. Rádi by prosadili nejen omezení výše prostředků na volební kampaně, ale i výši jednotlivých darů. Navíc by se měly dary „nadlimitní" přerozdělovat dle volebního výsledku ze společného účtu u ministerstva financí. Konkrétní plány představil v pátek předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. K sociálním demokratům se během dne se svými souhlasnými poznámkami přidala i Strana zelených. Konečně něco, s čím mohu z konzervativní pozice souhlasit.

A co situace v zahraničí?

Finské parlamentní volby vyhrála konzervativní Národní koaliční strana (KOK). Více však překvapila euroskeptická strana Praví Finové, která se ziskem 19 % hlasů skončila třetí. Volební úspěch populistické strany by mohl ohrozit osud záchranného fondu eurozóny, protože finský parlament má právo hlasovat o jeho podobě, což by v případě silných pozic euroskeptiků mohlo zablokovat snahy o stabilizaci evropských financí. „Musíme přestat s rozdáváním peněz cizím státům. Je nás jen 5,5 milionu, prostě si to nemůžeme dovolit," komentovala v závěru kampaně situaci kandidátka Pravých Finů Tuula Kuusinenová.

V pondělí se na Kubě po čtrnácti letech uskutečnil VI. sjezd komunistické strany. Prezident Raúl Castro v úvodním projevu prohlásil, že nejvyšší politické funkce by měly mít omezený mandát na deset let. Partaj se podle něj musí systematicky omlazovat. Na končící sjezd překvapivě dorazil i Fidel Castro a předal svému mladšímu bratrovi definitivně post v čele vládnoucí strany a veškerou moc v zemi. Nový oficiální stranický šéf slíbil reformy a ochranu socialismu. Snad se tím na Kubě blýská na lepší časy.

Maďarští poslanci konzervativní formace premiéra Viktora Orbána schválili novou ústavu, nahrazující zákon z roku 1949. Socialisté a liberálové se hlasování nezúčastnili. Proti hlasovala pravicová strana Jobbik. Kontroverzní zákon, který začne platit od roku 2012, je terčem kritiky kvůli sporným formulacím a nacionalistickému a romantickému tónu. Oficiální název země se mění z Maďarské republiky na Maďarsko, pro schválení řady zákonů se vyžaduje dvoutřetinová většina a text se mj. odvolává na Boha a Svatoštěpánskou korunu. Říká se, že všeho moc škodí, a to očividně platí i v případě konzervatismu.

Od schválení bezletové zóny nad Libyí utekl už měsíc. Američané se z bojových operací urychleně stáhli a aliančním silám nyní chybí jejich palebná síla. NATO nicméně v průběhu týdne zintenzívnilo údery proti Kaddáfího jednotkám, které v pátek údajně přenechaly jednání i boj s povstalci členům místních kmenů. Spojené státy nasadily o víkendu do akce bezpilotní bojové letouny Predator.

Do mezinárodní koalice proti libyjskému vůdci se ochotně zapojil i malý emirát Katar. Povstalcům dodává protitankové střely, obchoduje s jejich ropou a stíhačky katarského emíra křižují nebe nad Libyí. Za nasazení v libyjské krizi si katarský emír al-Sání vysloužil pochvalu od amerického prezidenta, ambiciózní postup v Libyi se však může Kataru vymstít.

Násilné protesty vypukly na převážně muslimském severu Nigérie, protivládní demonstrace pokračují v Sýrii, v Jemenu i v jižním Ománu. Muslimský svět se dál otřásá v základech, důležité je však to, co z toho vzejde pro Evropu.

Italská vláda odložila na neurčito plány budování jaderného programu. Rozhodla se tak s ohledem na problémy elektrárny Fukušima. Itálie odstoupila od jaderné energetiky na základě referenda už rok po tragédii v Černobylu. Berlusconiho kabinet se k programu chtěl ale vrátit, aby zbavil zemi energetické závislosti na zahraničí. Itálie čerpá ze zahraničí 86 % své energetické spotřeby. To je vysoko nad evropským průměrem, který činí 53 %. „Důležité je obrátit se k budoucnosti a používat nejmodernější technologie k výrobě čisté energie, zvláště v oblasti obnovitelných zdrojů a zelené energie," řekl ministr. Vládní poradci soudí, že tato strategie nevylučuje jadernou energetiku v budoucnu.

Situace ve Fukušimě je samozřejmě velice vážná, ale evropskou antijadernou hysterii nemohu pochopit. S ohledem na to, že Evropa nemusí čelit takovým úkladům přírody jako Japonsko, je evropská jaderná energetika relativně bezpečná. A navíc je její elektřina pro koncového spotřebitele řádově levnější než ta zelená.