PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

28.05.2007

Autor: Vlastimil Podracký

Buď zdráva Ameriko

I Amerika hájí své zájmy. Je to důvod pro výčitky? Chová se někdo z nás jinak? Ptejme se, co je to za zájmy...


Nenosím trička s americkou vlajkou, ani se sochou Svobody. Nedomnívám se, že je potřeba se USA klanět a vyvolávat nálady parochiální podřízenosti. Přesto však, zcela jako rovný partner, říkám: buď zdráva Ameriko.

Pacifisté mi budou spílat, že jsem málo nakloněn věčnému míru, ráji lidstva, ve kterém se objímají všechny národy v nekonečné lásce. Takové bludy nesdílím, život je jiný, a již staří Římané říkali: Chceš-li mír, připravuj válku. Také víme, že mír byl vždy jen tenkrát, když se válka intenzivně připravovala, naopak největší neštěstí přinášel appeasement, tedy situace, když jedna strana zbrojila a druhá dělala, že o tom neví. To bylo v r. 1938 a pacifizmus způsobil neštěstí druhé světové války. Všichni ti, kteří se appeasementu účastnili, měli být souzeni v Norinberku jako nejtěžší váleční zločinci. Zločin appeasementu by měl být trestán tvrději než genocida. Je to vlk v rouše beránčím. Přesto je stále živý. Slyšíme jej a vidíme na stránkách denního tisku, objevuje se v letácích vyzývajících proti radarové základně. Přitom i malé dítě pochopí, že je nutno se bránit. Pacifizmus je nemoc národa, který nechce bojovat, už je moc starý a chystá se do hrobu. Ne nadarmo začal ve Francii, a dnes zachvátil vymírající Evropu.

Zbrojní systémy se stále vyvíjí. Už tu nejsou jen dvě velmoci - USA a SSSR, které je dříve vlastnily a proto mohly svoje zbrojení omezovat dohodami. Dnes může rakety vlastnit i malý teroristický stát, třeba Libye. S teroristy nelze vyjednávat, jak nám předkládají mnohé holubičky míru. Rakety může dodat Čína a bojová hlavice nemusí mít zrovna jadernou zbraň, ale k vydírání stačí zbraně biologické nebo chemické. Družicové informační systémy raketovou základnu odhalí a za chvíli o ní budou psát všechny úvodníky. Potom přijde vydírání. Až to nastane, bude pozdě. Třeba už nebude možné, aby Američané takovou základnu zlikvidovali. Možná se na náš naštvou, po odmítnutí jejich radaru si obranu svého území zajistí jinak, a my jim můžeme být lhostejní. Co řeknou potom pacifisté, kteří nyní křepčí na náměstích? Nic. Zalezou nebo se odstěhují do bezpečí. Správně by měli být popraveni.

Nikdy není od věci být připraven. Dokonce to obsahuje i skautské heslo. Jestliže to bude zbytečné, buďme rádi. Pokud teroristy protiraketová ochrana odradí od budování raketových základen, bude jen dobře.

Rusové tvrdí, že obrana rozpoutá nové kolo zbrojení. Asi mají pravdu. Ale co dělat? Chápu, že když si pořídím na dveře bezpečnostní zámek, asi mi sousedé vytknou, že zloděje nasměruji na ně. Rozpoutá se nové kolo bezpečnostních zámků v celém domě s patřičnými výdaji. Je ale jiné řešení? Pokud existují zloději, musí být i zámky. Když zámky nebudou, zloději tím nezmizí. Věřím, že Rusové svoje protiraketové systémy také připravují, resp. pracují na vylepšení těch, které už mají. Jenom stojí peníze a oni je možná nemají. Přitom si chtějí zachovat nezávislost. Je to pochopitelné, nicméně nejsme blbečkové, abychom jim obětovali svoji bezpečnost.

Pacifisté tvrdí, že povolením radarové základny se dostaneme do větší závislosti na USA. Asi je to pravda, nejlepší by bylo, kdybychom si mohli vytvořit vlastní protiraketovou základnu. Ale to je problém technický i finanční. Absolutního dobra nedokonalý člověk dosáhne jen výjimečně (a to ještě nikoli pouze vlastním přičiněním). Většinou je možno volit jen menší zlo. Každý především hájí svoje zájmy, což ale neznamená, že mu ostatní musí být lhostejní. Vždyť se tak chováme všichni! Najednou by někteří „myslitelé" chtěli, aby byla Amerika tak neuvěřitelně vstřícná, že by nám zajistila ochranu, ještě by za to platila, a přitom neměla žádná práva. Takový mudrlant si neuvědomuje, že sám by tak v životě nikdy nejednal.

V Americe (také v Anglii) vznikl kdysi nový projekt společnosti, který vyvstal jako konkurent feudálním a nesvobodným nacionalistickým systémům na celém světě. Byla to vláda střední třídy. Nevládli ti nejchudší, člověk musel mít nějaké prostředky, aby se mohl propagovat, sdělit svoje myšlenky a možná si platit i svoje postavení v politice. Ale vládla velká skupina, možná většina, lidí. Vyjmut byl lumpenproletariát a bohatí se dostali pod kontrolu. Dnes zástupci těchto občanů bojují proti zbrojním podnikům a zástupcům armády v Kongresu, aby se snížil rozpočet na zbrojení. Lživé jsou výklady některých „myslitelů", kteří se objevují i na stránkách Svědomí, že v Americe snad vládnou nějaké zbrojní koncerny a vytváří si uměle nepřítele, aby měly odbyt na svoje zbraně. To jim ostatní vlivné skupiny nedovolí, vždyť zbrojení přece platí ostatní podnikatelé a občané. Momentálně se jedná o jeho omezení, navzdory válce v Iráku a hrozbě terorizmu.

Amerika je mnohoznačná a nelze vždy čin některé skupiny podnikatelů nebo kapitálových skupin vydávat za oficiální politiku Ameriky. To byl i příklad skupiny, která před válkou podporovala zbrojení v Německu. Vláda přece nemohla zakázat některým finančním skupinám, aby v Německu investovaly. S Německem válka nebyla a demokratická vláda taková omezení nemůže svým občanům ukládat. Z Ameriky nepřišlo vždy jen dobré. V Americe vynalezli levicový liberalizmus, který se ujal především v Evropě, a se kterým dnes zápasíme. Přitom v Americe nikdy taková věc zcela nezvítězí. Ani pokleslá kultura tam není dominantní, jak by se nám zdálo, jenom je dominantně u nás přijímána. Ale může za to vláda a americký lid? Podobné spekulativní očerňování USA se objevuje méně myslícími lidmi nebo záměrně dodnes. Naopak pomoc Evropě za první a druhé světové války, kterou Amerika nebyla nucena uskutečnit, je vysvětlována jako „zájem Ameriky". Zájem vždy je, to je nepochybné, ale jaký? Třeba také zájem pomoci v dobré věci.

A proto volám: Buď zdráva Ameriko! Tys vynalezla systém, který možná není zářným příkladem nekonečné lásky, ale nikdo zatím lepší nevynalezl. Možná, že jsi nadělala mnoho chyb a omylů (bombardování Jugoslávie), možná jednáš na prvním místě ve svém zájmu, jako každý z nás. Ale ukázala jsi, že nejsou jen Hitlerové, Stalinové, koloniální velmoci (Anglie, Francie), komunističtí vládci nebo parochiální feudální nevolnictví. Že je možný zcela normální lidský režim odrážející přirozenou lidskou snahu o normální soužití. To je v historii lidstva pokrok.

Buď zdráv americký plebejský národe vzešlý z exulantů, vyděděnců všeho druhu a chudých lidí, kteří se nemohli v Evropě obživit. Nezávidíme Vám, kterým nikdo nic nedal zadarmo, Vaše bohatství, které jste dosáhli svojí těžkou prací a které nechcete, aby bylo ohroženo zároveň s Vašimi životy. K Vám, vzdáleným bratrancům a sestřenicím jsme vzhlíželi v nejtěžších dobách nacizmu a komunizmu. Vy jste pomohli zřídit svobodnou Československou republiku, Vy jste svojí neúnavnou zbrojní politikou porazili zločinný sovětský systém. A nyní i my s Vámi společně porazíme světový terorizmus.

 

28. května 2007

 

Vlastimil Podracký

člen Předsednictva Konzervativní strany

www.konzervativnistrana.cz