PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

02.04.2008

Autor: Karel Mrzílek

Království za morálku

Olympiáda v ČLR


Království za morálku ...by mohla být parafráze ze Shakespeara v zemi, které morálku vzali.

 

Svátek humanity v zemi, kde stát vyhlásil embargo na státní násilí

Jsme sportovci nejsme politici. Nechte nám sportovní svátek. O politiku se nestaráme. Bojkotem sportu v Číně násilí neustane. Bojkot her by nikomu neprospěl. Je tam prý přes 100 mrtvých. Ale my tam jedeme sportovat. K politice se tam nebudeme vyjadřovat, protože je to zakázáno. Bude to olympiáda apolitická.

V Číně se opravdu nic tak hrozného neděje? Jediná politika, která je v Číně přijatelná je komunistická. Pro nás je ale bojkot olympiády naprosto nepřijatelný. (předseda ČOV M.Jirásek).

Číňané zase tvrdí, že olympiáda je pro ně výzvou, aby více dbali na dodržování lidských práv.

Současné a opakující se násilí v Tibetu a vyhlášené totální embargo z oblastí nepokojů opět dokazuje, že jako vždy komunistický stát na podobné sliby kašle a vinu, jako obvykle, svádí na jiné.

Tak co? Ztratíme jako sportovci, ale také jako lidé a jejich vedoucí raději tvář než peníze?

 

Šance pro EU

Když palestinské komando v Německu na mnichovské olympiádě povraždilo izraelské sportovce, byl z toho mezinárodní skandál.

Když čínským komunistickým režimem byly zabity při okupaci Tibetu desítky tisíc Tibeťanů a jiní úpí ve věznicích, tak se nyní tito zbylí trpící občané při 49 výročí okupace vzepřeli. Poprask je z toho také. Ale jak podivný je to poprask. Najednou jsme nuceni k činu. Ne pouze k napomínání a zapomínání. A tak fanoušci sportu jsou slyšet.

„Nekažte nám sportovní svátek a nepleťte do sportu politiku. Chceme mít pěknou podívanou." Přeloženo: Jestli tam do někoho střílí, nám zase jde o krásné sportovní výkony.

Všichni však nejsou stejní. Světoví umělci, skupiny vyzívají k bojkotu, protože tam kde je zakázaná výměna informací, vyvěšování obrazu osoby, která je pro Tibeťany vzorem ctnosti (Dalajláma) a střílejí se lidé na ulicích, „...bylo by nesmyslné tvářit se, že je vše v pořádku a všichni jsou spokojeni." (herec Gere).

Šéfové sportovců pějí opak. „Sportem v Číně nic nezměníme". Přeloženo: „Přišli bychom všichni o pěkné peníze a nic by se nezměnilo.". Jak by ne. Vždyť ty výkony se pěkně platí. O peníze bychom přišli, kdybychom konečně nějaký kolektivní čin pro olympiádu udělali, čin,který nejde za penězi ale za morálkou.

Že by to nepomohlo? Pomohlo. Nás Evropany by to stmelilo a po stránce morální by Evropa posílila a dala příklad ostatnímu světu. Že by Rusové byli proti? A kdy byli pro, když se jednalo o sankce proti Číně?

Po mnoha napomínáních, slušných upozorněních mnoha státníků má přijít společný apel! Tady bychom se jako Evropané měli ukázat jednotni. Nejen proto, aby při obchodování Čína nemohla ukázat na ty co byli proti ní, ale abychom se jako celek postavili proti čínské dvojí tváři. Proti zločinům pro blaho národa a naleštěné olympiádě.

I tehdy v roce 1936 na německé olympiádě, jak bylo několikrát upozorňováno, využil nacistický vůdce propagandisticky olympiádu pouze pro svůj režim. Stává se tak vždycky vládne-li jen jedna strana, která si neoprávněně uzurpuje veškerou moc ve státě.

 

24. března 2008

 

Karel Mrzílek