PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

20.04.2021

Autor: Jan Kubalčík

Ke státnímu terorismu Ruska

Pro mě a řadu mých přátel je překvapivá pouze konkrétní realisace působení Kremlu v České republice. Mám samozřejmě na mysli odhalení výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 coby teroristické akce GRU na území České republiky...


 

O neoimperiálních ambicích Moskvy a o tom, že se nacházíme v jejím hledáčku, nikdo z nás nepochyboval. Proto jsme podporovali umístění radarové stanice protiraketového systému armády USA na našem území, proto kritizujeme stavbu plynovodu NordStream2 a voláme po tom, aby se úzkostlivě dbalo na energetickou bezpečnost ČR - mj. tím, že bloky jaderných reaktorů budeme stavět výhradně ve spolupráci se spolehlivými spojenci. Proto trváme na členství ČR v NATO (a děsí nás i pouhá nejistota, kterou v této otázce vykazují Piráti...), voláme po co nejrozsáhlejším rozmístění jednotek NATO co nejvýchodněji a po úzké spolupráci s našimi polskými spojenci, rozumíme obavám spojenců v Pobaltí a naše oči jsou upřené na Ukrajinu.

Legitimní cíl

Je pravděpodobné, že v nejbližších dnech budou ještě nějaké zpřesňující informace přicházet, ale již nyní se objevily spekulace o smyslu diskutované teroristické akce ruské GRU. Podle zatímních zpráv mělo jít o snahu zabránit dodávce zbraní na Ukrajinu a/nebo do Sýrie. Jiří Peňáz k tomu v textu „Člověk má právo na pochybnosti. I o Vrběticích" (19. dubna 2021, Echo24.cz) napsal mj. toto: „Třeba jak je možné, že do toho skladu vůbec mohli ti dva chlápci vlézt a instalovat tam výbušniny? Jistě, ve světě Jamese Bonda se to snad dá zvládnout. Ale jsou Vrbětice ve světě agentů 007? Jak taková operace asi mohla vypadat? Dva Rusové s kufrem výbušnin na (předem ohlášené) návštěvě v muničáku? A jak to, že je kamery či satelity, které je měly odhalit, to udělaly až za sedm let? To čekali v BIS, až se vyvolají filmy v kameře? Jak dlouho se vědělo, že jeden se jmenuje Petrov a druhý Boširev a že jsou to esa elitní zabijácké jednotky? A pak odjeli do Salisbury otrávit Skripala? A co vlastně tím výbuchem sledovali? Chtěli opravdu odpálit Bulharovi arzenál pro Sýrii, nebo pro Ukrajinu? Proč takové zbraně skladovali na Zlínsku? Není to pak přece jenom trochu, ehm, legitimní cíl? Izraelci, a nechci to srovnávat, mají občas své dobré důvody odpálit něco v Íránu - se vším rizikem takového počínání. A co těch sedm let, než to doputovalo ke kolegům v Respektu? A mají kolegové v Respektu z tohoto druhu žurnalistiky dobrý pocit? Je to ještě žurnalistika?" Dobré otázky!

Já se přidržím pouze jedné z nich: nešlo o legitimní cíl? No to tedy rozhodně nešlo... A to ani kdybych připustil eventualitu, že zbraně, které měly být výbuchem zlikvidovány, měly směřovat do rukou, které se mně vůbec nemusejí pozdávat. V tomto, na okamžik odbočím, je poněkud rozdíl mezi Ukrajinou a Sýrií, neboť dodávky účinných zbraní na Ukrajinu mají dlouhodobě moji plnou podporu a pokud takový obchod měl být realizován za (tichého) souhlasu naší země, udělali jsme správnou věc. To v Sýrii samozřejmě mohly být zbraně určeny pro mnohem problematičtější „odběratele". Nic to však nemění na tom, že muniční sklad na našem území, tedy na území svrchovaného státu, není pro zemi, která s námi udržuje diplomatické styky, legitimním cílem. Prostě není. Nikdy. Pokud se dělo něco nelegálního, bylo to věcí Policie České republiky. Pokud se dělo něco sice legálního, ale přesto v nějakém smyslu nežádoucího, měla ruská strana oslovit českou stranu, na věc poukázat a argumentovat - nikoli teroristicky istalovat výbušné systémy.

Václav Klaus očekávatelný

Bývalý president České republiky Václav Klaus se k posledním zjištěním krátce vyjádřil. Mimo jiné se domnívá, že pokud by byl zvolen presidentem USA Donald Trump, ke zveřejnění terorismu ruské GRU by nedošlo (V. Klaus hovoří o „opožděné kauze Vrbětice"...). To považuji věcně za velký nesmysl. Čistě si zaspekuluji když odhadnu, že zpravodajské služby (ty spojenecké, předně tedy USA, i ty naše...) již nějakou dobu (a možná i delší) měly informace v rukou. A že je se zvýšenou razancí poskytly politické representaci právě nyní z toho důvodu, že se schyluje k vypsání výběrového řízení na dostavbu JE Dukovany. V tomto (sice spekulativním, ale nikoli nepravděpodobném) rámci Václav Klaus naznačuje, že by Donald Trump zasáhl ve prospěch ruské státní firmy Rosatom, aby tato mohla zůstat „ve hře" o zakázku, o kterou usiluje i firma z USA. To je opravdu hodně divoká konstrukce hodná někoho, komu asi nezbývá nic jiného, než hájit zájmy Moskvy do posledního dechu.

Dobré zprávy

Podle zatím zveřejněných zpráv nemělo k výbuchu munice dojít na území ČR, ale až při její přepravě na místo určení. Čili ruská vojenská rozvědka GRU nedokázala věc provést tak, jak si ji naplánovala. A pak, zdá se, ty samé dva packaly, kteří to zvorali, pošle do další akce - otrávit pana Skripala... Tohle zrovna o nějakých superschopnostech současných ruských zpravodajských služeb moc nesvědčí. Určitě tedy není na místě je jakkoli podceňovat, jak je patrné, jejich odhodlání je obrovské. Ale stejně tak není třeba nechávat se ochromit strachem z protivníka, proti kterému nám domněle není pomoci.

Každopádně považuji odhalení výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 coby teroristické akce GRU za jednu z dokonce nejlepších zpráv za poslední dlouhé roky. Příslušné prozření by totiž mohlo „odkouzlit" řadu konzervativců, kteří na jedné straně zcela správně kritizují progresivistické tendence Západu (tedy nás...), ale na straně druhé vidí - nebo tedy snad „viděli" - jakéhosi ochránce konzervativních hodnot v plukovníku Putinovi. Kéž by obdobně alespoň někteří z konvenčních liberálů (znovu)nahlédli zásadní význam dané a neměnné lidské přirozenosti a dovodili, že progresivismus podřezává větev, na které jako Západ sedíme. Pak by se mohl úspěšně začít formovat nový konzervativní konsensus.

 

Autor je předsedou Konzervativní strany.