PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

17.09.2008

Autor: Martin Rejman

Proslov

na shromáždění k uctění památky obětí islámského terorismu 11. září 2008 v Praze na Jungmannově náměstí.


Dámy a pánové,

 

děkuji Vám, že jste přišli uctít památku obětí teroristických útoků na Spojené státy 11. září 2001 a připomenout si, co tento útok na centrum západní civilizace znamenal a způsobil.

Připomeňme si, že islámští teroristé zaútočili v New Yorku na symbol prosperity a úspěchů naší civilizace. Zabili téměř 3 000 civilistů, úředníků, obchodníků, hasičů, policistů, způsobili hoře desetitisícům jejich příbuzných, přátel, kolegů. Zabili i 40 cestujících letadla, které se po jejich hrdinném odporu zřítilo v Pensylvánii. Ale zaútočili i na centrum vojenské moci Spojených států. Tam, kromě 59 pasažérů civilního letadla, zahynulo i 125 zaměstnanců Pentagonu.

Víme, co chtěli teroristé docílit: získat obdiv islámského světa, dostat se do islámského nebe, uštědřit Západu tvrdou ránu. První cíl se jim jistě podařil: miliony islámců pořádaly oslavy. Co se jim však nepodařilo, je zlomit Spojené státy americké. Amerika, po počátečním šoku, bolesti a hněvu tvrdě odpověděla a nenechala nikoho na pochybách, že je nejen schopna, ale především ochotna a rozhodnuta bránit sama sebe i hodnoty západního světa.

Sedm let boje proti islámskému terorismu, který je rozptýlený, skrytý a má ohromnou finanční podporu, je krátká doba, aby jej bylo možno zničit, ale značně jej oslabilo. Že boj proti terorismu je během na dlouhou trať nám ukazuje Izrael, který různým útokům čelí desítky let téměř dennodenně, ale který nám také dává příklad, že teroristům je nutné čelit všemi prostředky.

Přes všechnu možnou kritiku úsilí USA a jeho spojenců, mezi které se řadí, chvála Bohu, i Česká republika, přes některé možná sporné kroky nebo neúspěchy v boji proti terorismu je jasné, že společným úsilím bude terorismus zničen.

Dámy a pánové, minulý měsíc jsme si připomínali 40. výročí sovětské okupace. Mohlo nás to inspirovat k zamyšlení nad povahou sovětské politiky. A před několika dny jsme byli svědky pokračování této politiky, když postsovětské Rusko napadlo Gruzii a dopustilo se jasné agrese proti svému sousedovi, suverénnímu státu. Dopustilo se tedy něčeho, co můžeme nazvat státním terorismem. V paměti máme i Čečensko, skryté nebo otevřené hrozby Ukrajině, pobaltským republikám a v neposlední řadě Polsku a nám v souvislosti s americkými protiraketovými a radarovými základnami na území našich států. Čteme, že postsovětští generálové uvažují o raketovém útoku na tyto základny. Je to nezastřené vyhrožování Polákům, nám i Američanům. Zamysleme se, prosím, kdo nás chrání a kdo nás ohrožuje.

Brzy začne v Parlamentu proces ratifikace smlouvy o vybudování radarové základny USA u nás. Nelze pochybovat, že základna nás bude nejen chránit proti možným raketovým útokům z nevyzpytatelných států, ale zajistí nám i ochranu Spojených států a ještě pevněji nás začlení do společenství euroatlantické civilizace. To je samozřejmě hlavním důvodem útoků levice na tuto základnu.

Apelujme, dámy a pánové, především na poslance a senátory za sociální demokraty, aby nepodlehli populizmu svých šéfů a společně se svými kolegy z ostatních demokratických stran hlasovali pro ratifikaci smlouvy, ve prospěch bezpečnosti České republiky, Evropy a naší civilizace. Jsem přesvědčen, že si to zaslouží i všechny oběti teroristických útoků všude na světě.

 

Děkuji Vám za pozornost.

 

V Praze, 11. září 2008

 

Martin Rejman

kancléř Konzervativní strany