PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

29.05.2008

Autor: Dan Drápal

Ztratíme soudnost?

Lži pana Tamáše.


Ve „Výslechu" Lidových novin tvrdí představitel iniciativy „Ne základnám" pan Tamáš, že kdyby u nás stál americký radar, stali bychom se novou „kolonií" USA.

Docela by mne zajímalo, jak by si život v této nové „kolonii" představoval. A také by mě zajímalo, co považuje za „staré kolonie" USA. USA kdysi kolonie opravdu měly - například Filipíny. Díky americké koloniální nadvládě má nyní tato východoasijská země demokratickou vládu. Pak mají Spojené státy ještě další španělsky mluvící kolonii - ostrov Portoriko. Kdyby tato kolonie chtěla, mohla by se stát 52. státem Spojených států. Byl by to první španělsky mluvící stát Unie. Leč obyvatelé Portorika dali přednost tomu, zůstat „přidruženým státem". Mají tak totiž téměř stejná práva jako občané USA, leč méně povinností.

Představme si, že bychom byli americkou kolonií. Přicházeli by sem američtí kolonisté... Jenže oni už tu jsou! Je jich jen v Praze několik tisíc... Hrůza, že ano, pane Tamáši?! Drancují naše přírodní bohatství! Češi jsou vůči nim v podřadném postavení a musejí se jim všude uklánět, že?

Konec ironie. Pan Tamáš chce, abychom se nepřipravovali na reálné hrozby, a vypráví nám tady nesmysly o „americké kolonii".

Pan Tamáš jde dokonce tak daleko, že hájí paralelu mezi americkým radarem a vojenskou okupací sovětskými vojsky po roce 1968. Prý byl pobyt sovětských vojsk v naší zemi „také smluvně upraven". Když jsem to četl, nevěřil jsem svým očím. Pak jsem si uvědomil, že už jsem starý člověk. Zažil jsem sovětskou okupaci ve svých nejlepších letech. Výslechů bylo nepočítaně. Příznivci pana Tamáše jsou do značné míry mladí lidé, kteří si komunistický režim prostě nepamatují. Zřejmě uvěří i takovému žvástu, jako že americký radar, který detekuje letící rakety, ale který sám žádnou raketou není, je něco podobného, jako byly sovětské rakety s atomovými hlavicemi, mířící z našeho území na západní Evropu.

Cítím se vůči tomuto lhaní podivně bezmocný. Z názorů pana Tamáše je mi opravdu úzko. Nedokážu ale v této chvíli udělat víc, než upozornit, že lež je prostě lež.

 

26. května 2008

 

Dan Drápal