PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

09.03.2002
Kategorie: Zemědělství

Autor: Jaromír Morávek

Zemědělství nejsou jen nájemci

Pošlapávaná úcta k soukromému vlastnictví - stále stejná píseň...


Evropská unie v průběhu před vstupních jednání s Českou republikou vzkázala dosti zřetelně českému ministerstvu zemědělství a zemědělcům především ze Zemědělského svazu, Agrární komory a Svazu podnikatelů v zemědělství, že to nejsou oni, kteří jsou v EU očekáváni jako rovnocenní partneři západoevropských sedláků a rolníků.

Současnému ministerstvu zemědělství se podařilo téměř beze zbytku vyřadit ty, kteří zemědělskou a lesní půdu vlastní a to asi jen proto, že pronajmutím zemědělské půdy k pěstování polních plodin se vlastníci půdy jakoby sami vyřadili z veškeré zodpovědnosti z mimo produkčních funkcí půdy. Ani náhodou to tak není. Vlastníci pronajali k zemědělské činnosti zemědělskou půdu jen v rozměrech jednotlivých parcel, které jsou uvedeny v nájemní smlouvě podle stavu v katastru nemovitostí. Předmětem nájmu nejsou tedy  ostatní plochy, ani polní cestní síť, ani meze či selské lesíky, strže či jiné "nerovnosti" a prvky v krajině. Nájemníkům tedy nebylo dovoleno počínaje dnem 24.6.1991 rozorávat dále polní a lesní cesty, meliorovat, rekultivovat louky, měnit kultury v jakých jsou pozemky zapsány v katastru nemovitostí, nebo jakýmkoliv způsobem znehodnocovat pozemky anebo je zhodnocovat, pokud  se tak nestalo dovoleným způsobem. Po 11 letech od účinnosti zákona se však zrušené užívací právo udrželo téměř ve stejné míře jak za dob socialismu. Nájemci vinic a sadů se registrují jako jejich vlastníci, dokonce prodávají vinice a ovocné stromy bez půdy, téměř bezplatně nevlastní půdu, na které mají stavby ve svém "vlastnictví" bez nabývacího titulu. Za zaplavenou ornou půdu, louky a pastviny či lesní půdu vodními plochami, většinou rybníky, neplatí nájemci také zhola nic a tváří se, že rybník je jejich, ačkoliv pozemky nebyly vyvlastněny. Pokud dostane nájemce výpověď z předmětu nájmu (často z nájmu ze zákona § 22 odst. 3 zákona o půdě) nevyklidí předmět nájmu a vlastník pokud podá žalobu na vyklizení pozemků je soudem odmítnut, že nájemce neví, které pozemky má vyklidit a že mu to musí vlastník dokázat vytyčením a zaměřením pozemků. Jakmile se tak stane, prohlašují nájemci, že pozemek je pro vlastníka nepřístupný, protože nájemce k němu rozoral zcela nezákonně polní cestu. Nájemce rozoráním polní cestní sítě si tak navíc zvětšil v jednom katastru výměru obdělávané půdy i o 50-60 ha a neplatí z ní nikomu daň (což je daňový únik).

Tak takové věci se stále dějí ve jménu povyšování užívacího práva nad právo vlastnické. Vlastníkům půdy to vadí, ministerstvu nikoliv a vítězně z toho vycházejí opět pohrobci socialistického zemědělství, kteří si dovolují vůči vlastníkům pomalu již více než někdejší komunistická družstevní suita.

Pak přišlo rozhodnutí Bruselu, že přímé platby a ostatní podpory do zemědělství půjdou především vlastníkům půdy a zvířat, rovněž tak na údržbu krajiny a obnovu venkova. Mezi nájemníky nastal poprask a nebývalý zmatek. Vždyť jim bylo po celou dobu ministrování posledních dvou ministrů slibováno modré z nebe. Najednou se dozvídají, že koncepce obrozeného agrárního socialismu do EU nevede. Ale především se dozvídají starou známou pravdu, že nájemník může užívat předmět nájmu jen způsobem dovoleným nájemní smlouvou a že nemůže být příjemcem investic, které směřují do půdy ve všech souvislostech. Investorem na půdě může být jen vlastník, jeho role je nezastupitelná. A vůbec podnikat na pronajatém výrobním prostředku je stejně dosti zvláštní, nemotivující a dlouhodobě neudržitelná záležitost a zvláště pak v pojetí § 663 a násl. občanského zákoníku.

Nájemci půdy bylo tedy jednoznačně řečeno, že není vlastníkem věci hlavní a již vůbec ne věci vedlejší spojené s pozemkem, která není subjektem práva. Nájemce půdy se dostává do postavení podobného, jako nájemník bytu. Nic víc nic míň. Pro EU jsou takoví podnikatelé, kteří vlastně z nemovitostí nic nevlastní (nemají řádný nabývací titul - kupní nebo darovací smlouvu, či kolaudační rozhodnutí) krajně nedůvěryhodní a to také proto, že na převážně nájemním vztahu nelze zakládat vlastní dlouhodobou podnikatelskou existenci.

Navíc lze zcela jistě prokázat, že většina současných subjektů v zemědělství, vzniklých divokou transformací převážně majetkových podílů oprávněných osob, nemá k tomuto majetku řádnou legitimitu a většina nemůže prokázat, že jej koupila nebo splatila.

Ale ani tato vyslovená pravda o stavu zemědělství v Čechách nepřinutila potrefené k nápravě stavu. Potrefení se jen semkli v jedem šik a hájí své. A asi se budou hájit až do úplného vyčerpání cizích zdrojů, nebo než nastoupí ministr všech občanů a všech zemědělců, především však ministr, který respektuje vlastnická práva a pravé vlastníky vůbec.

Je před volbami a tak lze z pozice téměř všech 4 milionů vlastníků půdy v ČR s těmi, kteří podporovali poslední dva ministry prostřednictvím svých stran zúčtovat. Pak zemědělská kapitola nebude poslední a největší překážkou vstupu do EU.

 

V Branišovicích dne 9.3.2002

 

Ing. Jaromír S. Morávek

předseda Svazu vlastníků půdy a soukromých rolníků ČR

člen Předsednictva Konzervativní strany

www.skos.cz