PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

16.07.2012

Autor: Jan Friedlaender

Týdenní ohlédnutí

28. týden 2012


Domácí týden začal otázkou přenesenou z týdnů předchozích: vydá Sněmovna poslankyni Parkanovou k policejnímu stíhání? Dnes víme, že vydala, ale problém je mnohem širší než případ nákupu několika letounů. Osobně se divím, že se obviněná vydání bránila. V případě nevydání by byla v očích voličů již navždy vinna a před stíháním zachráněna jen poslaneckou imunitou. Bylo by ale vhodné se zamyslet nad tím, k čemu vlastně poslanecká imunita je. Podle mého názoru jde o narušení křehké rovnováhy mezi mocí zákonodárnou a soudní. Odepření vydání má pro podezřelého stejné právní důsledky jako upuštění od obvinění nebo osvobozující rozsudek. Zákonodárná moc by tuto možnost nikdy mít neměla; ta přísluší výhradně orgánům činným v trestním řízení. Jistě by bylo lze zajistit stíhanému poslanci účast na zasedáních sněmovny, aby nebylo možno pomocí vykonstruovaných podezření měnit poměr sil ve sněmovně. Ale imunita by se měla omezit na jednání Parlamentu.

Ve zprávě o hlasování si všimněme také rozložení hlasů. Stále ještě v ní čteme, byť, díky Bohu v trochu rozmazané podobě, že našince nevydáme, vašince ano. Oddanost straně dostala tedy přednost před kritériem spravedlnosti, což je zcela špatně. Je to jen další ukázka domácího politického marasmu. Tento princip se zdá souviset s některými vystoupeními ministra Kalouska, která vyvrcholila divokým sporem s policejním prezidentem Lessym. Ten však má zatím povahu tvrzení proti tvrzení a nelze jej tudíž komentovat.

Asi v polovině týdne jsem byl šokován zprávou, že paní Helena Vondráčková podala trestní oznámení na pana Šinágla, a to pro popírání nacistických zločinů. Čtu jeho úvahy pravidelně a mohu říci, že máloco je tak vzdáleno pravdě. Pan Šinágl jen dodržuje ekvidistanci od všech zločinů u nás spáchaných, ať už v hnědém, rudém či červenobílém provedení, a to někteří naši spoluobčané nesnášejí. Znáte-li mistryninu adresu, sdělte mi ji, prosím. Mám doma jeden její singl, poslal bych jí jej. Rozdělený na dva díly, aby se vešel do obálky.

Ze zahraničí přicházejí zprávy o pokračujících masakrech v Sýrii (pod patronací Ruska a Číny) a pokračujícím tápání ve snaze zachránit Evropskou měnovou unii a s ní i Evropskou unii vůbec. Poslední z této oblasti je zpráva o tom, že Řecko plní pouze část reforem, k nimž se zavázalo. Dává za pravdu těm, kdo říkají, že současná krize je především krizí mravní. Nedovolme, aby se neplacení dluhů stalo ustáleným principem, ani uvnitř státu, ani v měřítku mezinárodním. Znamenalo by to rozvrat naší civilizace.