PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

04.06.2012

Autor: Jan Kubalčík

Týdenní ohlédnutí

22. týden 2012


V uplynulých dnech Moskva opět jednou vystupňovala svůj odpor k západní protiraketové obraně. Nabídka spolupráce ze strany NATO, které se jí dostalo, prý není dostatečná. Jak praví dr. Suchý z FSS MU v Brně, „To je prostě ruská povaha zahraniční politiky, žádat více a více. A pokud to nedostanu, budu dělat problémy.". Při této příležitosti nelze nepřipomenout nedávná slova presidenta Obamy, který nevěda že hovoří do zapnutého mikrofonu sdělil přechodnému presidentovi Medveděvovi, že „po volbách může být v otázce protiraketové obrany pružnější". Mezi tím Rusko uvedlo do provozu zařízení s označením Voroněž-M, dvakrát větší než stávající radarové systémy, schopné sledovat oblast od Indie až po Spojené státy. Kdo se ze své historie nepoučí, bude ji muset prožít znovu.

Hlavní zdroj ropy pro Českou republiku, ropovod Družba, vyschnul... tedy asi jen dočasně. Za přerušením dodávky je údajně spor, jehož podstata je prý obchodní. V případě Ruska, kde jsou všechny podstatné podniky - a ty energetické zejména - pod přímým dohledem Kremlu, není takové konstatování vůbec uklidňující. Každopádně budiž každá taková událost varovným mylníkem na nikdy nekončící cestě za větší diversifikací našich energetických zdrojů. Pokud by byl někde napsaný seznam našich skutečných zájmů, pak by tento bod figuroval hodně vysoko.

Domácí vody byly dále rozbouřeny kauzou Davida Ratha a ty zahraniční krizí, kde se v centru mediálního zájmu střídá Řecko s ostatními „jižními zeměmi". Více napoví blížící se opakované volby v Athénách.

V sobotu vystoupil v Olomouci na pódiu postaveném přímo před sloupem Nejsvětější Trojice (snad dokonce symbolicky den před příslušným svátkem...) na svém letošním jediném středoevropském koncertě světoznámý argentinský tenorista José Cura. Za to, že se takové vystoupení uskutečnilo, můžeme patrně poděkovat zejména Moravské filharmonii Olomouc, která byla pod vedením Maria De Rose v roli doprovodného tělesa - a samozřejmě také městu Olomouc a jeho representaci, že tato příležitost nebyla promarněna...  Nezapomeňme také na korejskou sopranistku Wonsin Lee, která za hlavní hvězdou večera v ničem nezaostávala. Kdo byl přítomen, odnesl si zážitek na celý život.

Její Veličenstvo Alžběta II., královna Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, etc., slaví v těchto dnech 60. výročí nástupu na trůn - a její poddaní s ní. God Save the Queen!

V minulém týdnu uplynulo 5 let od smrti Jana Beneše. Dovolím si na tomto místě připomenout tato jeho slova pronesená / napsaná jen několik týdnů před smrtí... Zaslouží si, abychom si na něj vzpomněli.