PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

24.02.2006

Autor: Dan Drápal

Raději v odposleších pokračovat

Reakce na text "Zakažme odposlechy!" uveřejněný v MFD 23. února.


Václav Vlk napsal emocionálně velmi nabitý článek „Zakažme odposlechy!" (MFD 23.2.). Odposlechy v něm přirovnává ke středověkému mučení.

Něco v článku je třeba odmítnout okamžitě. Nad některými vývody se mi vznášejí vážné otazníky.

Okamžitě je nutno odmítnout přirovnání odposlechů k mučení. Mučením byli lidé nuceni doznat se k něčemu, co nikdy nespáchali. Odposlechnutá slova lidé skutečně vyslovili, a to nikoli pod nátlakem.

Advokát Vlk píše: „... v hrůze zírám na dav, který jásá při odhalení toho, že ten starý dobrý kněz z naší fary je seslancem ďábla..." O čem to mluví? Kdo je ten „starý dobrý kněz"? Soudce Berka? Pan Větrovec? Pan Berdych? A kde je ten jásající dav? Já jsem žádný jásající dav neviděl, zato jsem v hrůze zíral na to, jak se policisté z antikorupční jednotky zapojili do únosů a vražd podnikatelů.

Kladu si otázku, co by bylo, kdyby odposlechů nebylo. Také by mi bylo milejší, kdyby policie a justice mohla pracovat převážně s listinnými materiály. Jen mám vážné obavy, že manažeři fotbalových klubů a fotbaloví sudí žádné listinné materiály o svých čachrech nepořizují. Také se asi těžko najde záznam z porady dejme tomu pana Berky a pana Větrovce, kde popíší, jak bude zmanipulován další bankrot.

Mám takový pocit, že kdyby odposlechů nebylo, korupci by se dařilo ještě lépe, než dosud. Kdyby pan advokát Vlk předložil nějaký ucelený nápad, jak proti ní bojovat lépe, stál by jistě za zvážení. Mám ale za to, že se snaží utnout jeden z mála nástrojů, které se v našich podmínkách ukázaly jako alespoň částečně účinné, a náhradou nenabízí nic. Mluví o odposleších jako o věci nemravné. V každém případě mi připadají méně nemravné než uplácení fotbalových zápasů, tunelování podniků či vraždění podnikatelů.

Ač nejsem člověk příliš podezíravý, vtírá se mi otázka, v čích službách pan Vlk svůj článek napsal?

 

Dan Drápal

člen Konzervativní strany