PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

29.10.2004
Kategorie: Zdravotnictví

Autor: MUDr. Miroslav Beňo

Privatizace nemocnic

Základní alternativa ekonomické disciplíny v socialistickém chlívě státního zdravotnictví


Privatizaci problémových nemocnic považuji za jedinou možnou alternativu řešení nedostatků ve zdravotnictví. Současný sponzorský systém financování zdravotní péče založený na idejích falešného rovnostářství bez pravidel, ekonomické disciplíny a motivačního akcentu, profitujícího z lobbistických vztahů mezi vedením velkých státních nemocnic a ministerstvem zdravotnictví, představuje Titanic v závěrečné fázi existence.

V sektoru zdravotnictví téměř neexistuje konkurenční prostředí a státní zdravotnictví funguje jako bezedná černá díra polykající čím dále větší množství finančních prostředků zdravotnických pojišťoven.Vedení státních nemocnic a úředníci ministerstva zdravotnictví včetně ministrů bývalých i ministryně současné říká, že je to „kvalita zdravotní péče". Já říkám, že je to hospodářská anarchie vládnoucí v „systému" zdravotnictví, kde nikdo za nic neodpovídá a často ani neplatí, ale všichni chtějí být bohatí a mít tu nejkvalitnější péči.

Výroky předsedy Lékařského odborového klubu pana Milana Kubka i všech ostatních, kteří jsou stejného názoru, že „privatizace nemocnic okrádá zdravotníky" jsou za této situace za nehorázné a nekompetentní. Myšlenky tohoto typu jsou jen dalším důkazem, v jak hlubokém názorovém marasmu se celé naše zdravotnictví nachází.

Jedinou perspektivou pro ty, kteří věří, že jednou bude lékařský stav i zaměstnanci ve zdravotnictví požívat tu ekonomickou úctu jakou požívají naší kolegové ve vyspělých zemích, je konec vlády ČSSD. Nezbytné změny ve zdravotnictví budou zásadní a silně bolestivé. Bez těchto změn však jen prohlubujeme současnou krizi. Je možné, že vládní garnitura k nutným krokům přistoupí až po hodině dvanácté. V každém případě jsem však přesvědčen, že jsme již v takové fázi, že než bude lépe, bude podstatně hůře. Je však konečně nutné udělat pořádek v tomto socialisticko-liberálním chlívě zdravotní politiky sociální demokracie. 

 

V Brně, dne 29. října 2004. 

 

MUDr. Miroslav Beňo

Místopředseda Konzervativní strany

www.konzervativnistrana.cz