PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

27.07.2006

Autor: Dan Drápal

Pravdu je třeba neustále opakovat aneb o syrské cti

Reakce na text "Syřané: Uznat Izrael znamená prodat čest", MFD 27.7.2006.


Jana al-Oukla sděluje („Syřané: Uznat Izrael znamená prodat čest", MFD 27. 7. 2006), že Syřané říkají: „Přijmout existenci Izraele pro obyčejného člověka znamená prodat svou čest a svou zemi a krev, a to byly v arabském světě vždy nejvyšší hodnoty." Trochu mne na uvedeném článku mrzí, že není jasné, co si myslí autorka - totéž, nebo pouze referuje o tom, co si myslí jiní?

Přesto berme její slova vážně. Z jiných zpráv víme, že čest muslimů vyžaduje, aby zemřela dívka či žena, která chce sama rozhodnout o svém životním partnerovi. Nyní se dovídáme, že uznáním demokratického státu by Arabové přišli o svou čest. Zvláštní čest, že?

Lze z tohoto zjištění učinit jiný závěr, že mír s Izraelem není možný za žádných okolností? Aby mohl být vyjednán mír, musí být přece uznán ten, s nímž ho vyjednávám.

Jana al-Oukla se tedy zřejmě řadí po bok íránského prezidenta, který je také toho názoru, že Izrael nemá právo na existenci.

Hizballáh je prý jediný, kdo brání izraelské hranice. Kdo je však ohrožoval? Izrael před lety jižní Libanon opustil. Dopadaly snad izraelské rakety na Libanon dříve, než Hizballáh svými raketami zasypal Haifu a jiná izraelská města? Unesli snad Izraelci nějakého příslušníka Hizballáhu?

Jana al-Oukla se ptá, zda dva izraelští vojáci mají větší cenu než Libanonci. Určitě nemají. Cena každého člověka - ať Izraelce, ať Libanonce, je nezměrná. Je ale třeba zabránit tomu, aby občané jednoho státu unášeli občany druhého státu. Celou dobu je naprosto jasné, co je třeba udělat, aby ustaly izraelské útoky: Odzbrojit Hizballáh, aby nemohl zasypávat Izrael raketami a unášet jeho občany. Jakmile se tak stane, není třeba se obávat, že by Izraelci táhli na Bejrút nebo na Damašek.

Cesta ústupků prý nikam nevede. Ano, Izraelci tomuto tvrzení dají za pravdu. Ustupovali a ustupovali několik let. Palestinci nebo Hizballáh tuto cestu ovšem nevyzkoušeli - neudělali na ni ani první krůček. Zřejmě jim stačilo pozorovat Izrael. Sami se postarali o to, aby Izraelcům tato tvrdá pravda došla.

Od toho, kdo se nechce usmířit, je nejlépe se oddělit vysokým plotem. Nedivme se Izraeli, že tak činí, a přejmu mu, aby se dílo zdařilo. Jedno staré přísloví praví, že vysoké ploty dělají dobré sousedy.

 

27. července 2006

 

Dan Drápal