PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

30.08.2011
Kategorie: Lidská práva

Autor: kolektiv autorů

Otevřený dopis prezidentovi, premiérovi a ministrovi zahraničí

K věci čínského právníka, pana Kao Č'- šenga.


Komu:

prezident České republiky Václav Klaus

předseda vlády České republiky Petr Nečas

ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

V Praze, 27. června 2011

Vážený pane prezidente,

vážený pane předsedo vlády,

vážený pane ministře zahraničí,

 

cílem tohoto otevřeného dopisu je obrátit Vaši pozornost k případu jednoho z nejvýznamnějších čínských právníků, pana Kao Č'- šenga.

Pan Kao Č'- šeng je znám jako jeden z deseti nejschopnějších právníků současné Číny. Velkou část své profesní praxe věnoval případům pro bono; bezplatně hájil handicapované, vyvlastněné či násilně vysídlené spoluobčany. Když se ale zastal stoupenců meditační praxe Falun Gong a pokusil se zastupovat oběti mučení z čínských věznic a pracovních táborů, stal se nepohodlným, byl obtěžován, zatčen, uvězněn a opakovaně mučen. Rodina pana Kao Č'- šenga uprchla do USA. On sám je již více než 850 dní nezvěstný.

Jednou z mála věcí, na které Kao Č'- šeng ve svém životě spoléhal, byla mezinárodní solidarita a soudržnost všech lidí dobré vůle. Jeho odpor vůči perzekuci byl vždy nenásilný, což dokázal iniciováním celosvětové hladovky proti porušování lidských práv v Číně.

Věříme, že právě Česká republika by se prostřednictvím svých nejvyšších představitelů - Vás - měla vězněného právníka Kao Č'- šenga zastat. Jednání s představiteli ČLR se často odvíjejí od ekonomických zájmů, nejcennější komoditou ale zůstává čisté svědomí.

Detailní informace k „případu Kao Č'- šeng" naleznete v jeho přiložené autobiografii Za Čínu spravedlivější nebo na internetových stránkách www.freegao.com.

S díky za Vaší pozornost,

Dopis signovali: senátor Jaromír Štětina, předseda mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček, ředitel Občanského institutu Roman Joch, religionista Karlovy univerzity Zdenek Vojtíšek, nakladatel Marek Belza, poslanec Marek Benda, politička Kateřina Jaques, mluvčí Asociace Falun Gong ČR Bohumil Bartošek a šéfredaktor české pobočky Velké Epochy Milan Kajínek, umělkyně Marta Kubišová, ředitel obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek, člen Generální rady Konzervativní strany Martin Rejman, docent pro obor české divadlo Vladimír Just, místopředsedkyně Senátu Alena Palečková, senátoři Tomáš Grulich, Jaroslav Kubera, Pavel Eybert, Petr Bratský, Jiří Oberfalzer, Rychard Svoboda, Vítězslav Jonáš, Tomáš Kladívko, Karel Šebek, Veronika Vrecionová a Luděk Sefzig. Novináři Milan Kalina, Andrea Cerqueirová, Miroslav Sígl, Ari Lieberman, Jan Šinágl. Umělci Jitka Hosprová a Josef Nos. A mnoho dalších.