PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

11.04.2012

Autor: Martin Rejman

Otázky serveru Parlamentní listy

...odpovědi předsedy Konzervativní strany


1)      Jak na Vás zapůsobila kauza Víta Bárty?

Kauza pana Bárty je kauzou celého marketingového produktu - „strany" Věci veřejné, která místo deklarovaného boje s hospodářskou kriminalitou a korupcí přinesla do politiky korumpování politiků vlastní strany. Ale co se dalo očekávat, když na jejím vzniku měli podíl někteří „kmotři" z pražské ODS. Kauza Víta Bárty a jeho strany ukázala, jak hluboký pokles politické kultury u nás je. A v souvislosti s kauzou spojenou poslankyní Kristýnou Kočí mne nenapadá než: „Bože, jak hluboko jsem klesla...".

2)      Jak vnímáte osud Nečasova kabinetu?

Premiér Nečas neměl ze začátku podporu své strany ve snaze zbavit se „kmotrů" a jejich tlaku nečelil s razancí, jíž by si „kmotři" zasluhovali. Situaci mu neulehčovali ani jeho koaliční partneři, ať „přítel" ministr financí, skutečný vůdce TOP 09, tak obojetná, nepředvídatelná a vyděračská politika VV. Ale doufám, že přes všechny „turbulence" Nečasův kabinet situaci ustojí a neumožní levici vládnout díky předčasným volbám a tím zvrátit potřebné reformy a další kroky, např. církevní restituce. Jen by měl citlivě zvažovat okamžitý dopad některých připravovaných opatření. Kabinet by měl svou snahu o snížení zadlužení začít úsporami na výdajové straně - přebujelá a zkorumpovaná byrokracie a s tím spojené předražené veřejné zakázky, to jsou problémy, jejichž řešením by dospěl k postupnému vyrovnávání státního rozpočtu více, než zvyšováním daní.

3)      Jaký máte názor na iniciativy jako je Ano 2011 Andreje Babiše či Holešovská výzva?

Uvedené iniciativy vnímám negativně, jsou populistické, a Holešovská výzva, která dokonce vyzývá k odstranění našeho politického systému, je na hranici zákonnosti. Doufám, že vláda nebude některými nedomyšlenými kroky tyto iniciativy posilovat.

4)      Souhlasíte s přímou volbou prezidenta, a pokud ano, kdo by měl nahradit Václava Klause?

S přímou volbou prezidenta nesouhlasím. Je to populistický krok, který občanům, kteří si jej většinově přejí, nenaplní jejich očekávání. Jsme zastupitelskou demokracií a prvky přímé demokracie ji nezlepší; naopak. Je také absurdní, že politici nejprve řeší přímou volbu změnou Ústavy a teprve potom chtějí řešit presidentovy pravomoci. Ty dokonce chtějí omezit, ač z logiky přímé volby by měly být posíleny.

Bez ohledu na způsob volby bych preferoval, aby byla zvolena dáma s velkým D, která by ovlivňovala veřejnost a politickou scénu svojí kultivovaností, elegancí a ženskostí a působila na zlepšení politické kultury i stavu naší společnosti.

5)      Hodláte připravit kandidátky v rámci letošních krajských či senátních voleb?

Ano, v některých senátních volebních obvodech a některých krajích.

6)      Kdo je pro Vás naděje v politice? (pokud se jedná o někoho všeobecně neznámého, prosíme o jeho - její představení)

Asi neočekáváte, že budu jmenovat, ale je to člověk, nespojený se současným establishmentem, tedy především morální, nezkorumpovatelný a nekorumpující. Samozřejmě vzdělaný, s rozhledem, s charismatem, který mu dovolí říkat občanům i nepopulární věci tak, aby jim věřili a přijali je za své. Člověk schopný přijmout zodpovědnost za důsledky svých rozhodnutí. Člověk, který ví, že funkce není výsada, ale služba.

7)      Jak je na tom Vaše strana s financováním, přibývá, nebo ubývá peněz?

Jako malá strana, závislá zejména na příjmu z členských příspěvků, není naše financování lehké; díky sponzorům jsme však byli schopni financovat i naši účast v parlamentních volbách.

8)      Kolik máte členů a jak je to s jejich nárůstem?

Počet členů se snažíme zvýšit, což se pomalu daří; skutečně aktivních je víc jak padesát; do konce roku chceme, aby se počet zvýšil aspoň na tři sta.

9)      Zavedli byste trest smrti?

Ne. Konzervativní strana uvádí ve svém programovém textu „Konsolidace právního systému a řešení kriminality a korupce" jako alternativu k trestu smrti zapracování a výslovné stanovení doživotních trestů bez možnosti prominutí.

10)  Jaké by byly první tři kroky, pokud byste se stal premiérem?

Vybral bych tým lidí, jejichž vlastnosti jsem vyjmenoval v bodě 6). Požádal bych svého předchůdce, aby mne seznámil s agendou úřadu a neodkladnými úkoly. Předstoupil bych před Poslaneckou sněmovnu s vládním prohlášením, které by naplňovalo volební program, pro který mi voliči dali důvěru.

 

10. dubna 2012

 

Martin Rejman,

předseda Konzervativní strany