PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

25.02.2013

Autor: Jan Friedlaender

Návrat z dovolené

Glosa k EU.


Celý týden předcházející výročí Vítězného Února byl mým jediným zdrojem informací malý tranzistoráček zachycující velmi stručné zpravodajství našich rozhlasů. A tak jsem tedy až po návratu objevil slova, jež adresoval německý president Gauck britským občanům:

„Milí Angličané, Skotové, Velšané a Severní Irové. Potřebujeme vaše zkušenosti země nejstarší parlamentní demokracie, vaši střízlivost i vaši odvahu. Svým nasazením za druhé světové války jste pomohli zachránit naši Evropu - je to též vaše Evropa. Přeme se společně o cestu k evropské res publica, neboť jen společně dorosteme k budoucím výzvám. Více Evropy nesmí znamenat: bez vás."

Vyžaduje tento text komentář? Tento nádherný text, jenž tak jasně staví hodnotové svazky nad etnické?

Leč očekával mě nejen tisk, ale i 69 zpráv v počítači. A v jedné z nich jsem se dočetl, že Konservativní strana žádá zvoleného prezidenta Zemana, aby nedovolil vyvěsit na Hradě vlajku EU. Neodpovídalo by to prý unii suverénních států, jakou požadujeme. Tedy, dodávám, tak suverénních, že se mohou kdykoli znovu začít prát, a když ne v horké válce, pak alespoň ve fiskální, měnové a daňové...

Kdy už konečně pochopíme, že suverenita je jen prostředek k dobrému vládnutí, a to tehdy a jen tehdy, je-li správně nastaven její stupeň? A kdy budeme moci přestat závidět sousedům, zejména těm německým a polským, státníky v jejich čele?

Od pana Zemana nic dobrého nečekám. Jedno by však přece jen udělat mohl. Oslyšet výzvy našich suverenistů.