PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

10.04.2001
Kategorie: Zemědělství

Autor: Jaromír Morávek

Nastal prý čas účtování

Jak to dělají kolektivisté...


Tak lze nazvat současnou dobu, kdy nenápadní omilionovaní tuneláři spatřují obžaloby vinící je z řady trestných činů. Jedná se nejen o vyložené podvody, zpronevěry, ale hlavně o porušení povinností při správě cizího majetku, poškození věřitelů, neoprávněné užívání cizí věci, zvýhodňování věřitelů, neplatné převody majetku a pod. podle trestního, občanského i obchodního zákoníku.

Mezi obžalovanými jsou zatím převážně občané, kteří se pohybovali v průmyslu, v obchodu a v peněžnictví, sem tam nějaký dárce a obdarovaný politik či majitel klubu. Nevzpomínám si, že by mezi obžalovanými byl také některý předseda zemědělského družstva a jiných typů společností hospodařících se zemědělským majetkem v důsledku tzv. II. a další fáze transformace a to přesto, že většina zemědělských družstev je již v likvidaci a v konkurzu. Pokud by prostý občan, vyšetřovatel, státní zástupce, politikové a soudci mohli být u založení úmyslu nechat družstva zadlužit, posléze z nich přemístit čistý majetek na zcela jiný právní subjekt (nikoliv nástupnickou organizaci!), zajisté by zjistili, že jde o zcela specifický způsob tunelování majetku družstva do soukromých společností bývalého vedení družstva, že je nejen okrádán stát, banky, ale především oprávněné osoby jejichž nárok na majetek družstev plyne ze zákona o půdě a o transformaci družstev (ale zejména z přirozené skutečnosti, že jim vždy patřil a patří). Způsobů tunelování dnes již masově užívaných je několik a zabývá se jimi celá řada právních kanceláří propojená s likvidátory a správci konkurzních podstat. Vynalézavost nezná mezí a zdá se, že současné ministerstvo zemědělství tento trend přímo obdivuje. "Vždyť jde jen o firemní převlečení lukrativního majetku a zachování zemědělského socialismu a zaběhnutého způsobu zemědělské velkovýroby podle vzoru Slušovice či Práče..." - mnou si ruce protagonisté současného agrarismu. A hurá do ještě zemědělsky socialističtější EU. Tam kolektivizaci a socializaci uhájíme, netajil se bývalý ministr Lux a k témuž cíli spurtuje ministr současný.

Po socialistickém zemědělství tedy nezůstávají žádné trosky, to jen v likvidovaných družstvech se likvidují takové oprávněné osoby, které chtějí svůj majetkový nárok vyjmout od současných správců, protože s ním chtějí nakládat sami, nebo proto, že ničeho nevynáší, ba že se jim jejich kapitál ztrácí. Současně se v likvidovaných družstvech likviduje nepotřebný majetek, státní dluhy, nesplacené úvěry a úroky z nich, nesplacené dotace a podpory, nezaplacené dávky sociálního a zdravotního pojištění, nezaplacené mzdy a další obchodní, ale i ekologické závazky, kterých není po družstevních dlužnících málo.

V konkurzních, exekučních a dalších vyrovnáních nemůže být v podstatě nikdo uspokojen. Jde tedy jen o masové oddlužení dále kolektivisticky pojatého zemědělství a o likvidaci (pokolikáté už?) skutečné konkurence - rodinných hospodářství - tedy malého a středního (v tomto případě selského a rolnického) stavu.

Vždyť modelová situace vypovídá za vše: Kasejovické zemědělské družstvo si pronajme nad rámec členských vkladů majetkové nároky v podstatě všech oprávněných osob a slibuje členům a pronajímatelům, že jejich majetek bude zhodnocen a že se dočkají tučných dividend a že s jejich majetkem a zemědělskou půdou bude nakládáno zcela demokraticky a v jejich duchu. Vzápětí však začíná vysvítat nepravda, členové houfně vystupují a dožadují se svého majetku, s kterým chtějí již hospodařit sami. Ale ouvej! Nemají nárok. Předseda Sedlák (nikoliv sedlák) to zajistil tak (aby majetek družstva nebyl vlastníky "rozkraden"), že vložil veškerý majetek družstva do předem připravené akciové společnosti a oprávněným vlastníkům zemědělského majetku tvrdí, že nemá již žádný reálný majetek, ale pouze movité akcie. Kdo si je tedy dobrovolně nevezme (a nestane se tak dobrovolně povinně akcionářem) nedostane nic a přebytečné akcie, že prý budou rozprodány, sdělují mě dva z oprávněných pan Vocelka a Darda. Družstvo chce dát předseda do likvidace, tedy i akcie, které drží. Zvláštní úmysl, asi je chce za pět korun koupit? To pan Darda má dokonce exekuční titul na vyplacení svého majetku, přesto družstvo neplní a domáhá se tedy svého nároku exekucí na majetku družstva. Tedy výkonu rozhodnutí prodejem věcí movitých a to akcií, které žalované družstvo má 100% ně v majetku.

Za kolik budou akcie prodány si nikdo netroufá tvrdit, protože se nejedená o akcie ve smyslu zákona o cenných papírech, o akcie vystavené střediskem cenných papírů a obchodovatelné na burze cenných papírů.

Dnes již obávaný předseda tedy přeměnil cizí a i pronajatý majetek na cenné papíry a vnucuje vlastníkům za něj akcie, aby legalizoval svůj (tedy neschválený) záměr. Na trestní oznámení není adekvátně reagováno. Ministerstva přes výzvy mlčí. Předmětná akciová společnost je zcela bez dluhů, proto bere dále vesele dotace a státní podpory. Zajímavé poměry v demokratickém a právním státě - sdělují mě oprávnění majitelé, kterých na kasejovickém náměstí přibývá. Jde se do hospody. Tam jdou dotazy a připomínky, stížnosti, ale i nevybraná slova doslova natvrdo. Neměl jsem z toho dobrý pocit a jako člen předsednictva Svazu vlastníků půdy a soukromých rolníků ČR nemohu k těmto problémům mlčet.

Akce "Čisté ruce" nemůže jít do vlastních řad a zemědělských družstev se netýka. Nikdo není za nic zodpovědný, nic zvláštního se nestalo, jen komunisté a jim podobní řídí vlastní kapitalistické podniky. Na venkově se doopravdy nic zvláštního nestalo.

Takových maskovadel a zástupných kauz jako je BSE a slintavka - kulhavka by se nyní hodilo více a častěji, nejraději nepřetržitě. To jsou důstojné problémy! Jinak totiž v podstatě o nic nejde - jen o majetek pravých vlastníků a státu. Akciová společnost již nic nevrátí. Je z obliga.

 

V Kasejovicích 10. 4. 2001

 

Ing. Jaromír S. Morávek

Místopředseda Svazu vlastníků půdy a soukromých rolníků ČR

člen Konzervativní strany