PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

17.10.2007
Kategorie: Lidská práva

Autor: Compass Direct News

Mučení a zatýkání křesťanských advokátů

Čína: Jeden obhájce lidských práv byl týrán elektrickými šoky; jiného policisté vyhánějí z města. Copyright 2007 Compass Direct News, www.prayer.cz


Shrnutí

LOS ANGELES, 4. října 2007 (Compass Direct News) - Čínská kampaň namířená proti obhájcům svobody náboženského vyznání před pekingskou olympiádou zasáhla v průběhu uplynulých dvou víkendů další dva křesťanské obhájce lidských práv. Advokát Li Heping ve svém prohlášení uvádí, že mu nějací muži v sobotu 29. září večer nařídili ukončit advokátní praxi a téměř pět hodin jej mlátili a týrali elektrickými obušky. Křesťanský obhájce lidských práv Gao Zhisheng s rodinou byli minulou sobotu (22. září) údajně zatčeni, poté co křesťan předchozí den odeslal Kongresu Spojených států otevřený dopis obsahující případy porušování lidských práv. Gao se nachází v domácím vězení od prosince 2006, kdy byl usvědčen z "nabádání k podvratné činnosti" a odsouzen ke třem letům odnětí svobody s pětiletou podmínkou za své aktivity v oblasti obhajoby lidských práv. Advokát Li uvedl, že mu muži nasadili na hlavu plátěný pytel a odvezli jej do sklepa nějaké budovy na předměstí Pekingu. "Zde mě několik mužů střídavě surově bilo: fackovali mě, mlátili mě do hlavy lahvemi s vodou a kopali do mě. Nejnesnesitelnější formou mučení bylo týrání elektrickými obušky s vysokým napětím."

 

Celý článek

LOS ANGELES, 4. října 2007 (Compass Direct News) - Čínská kampaň namířená proti obhájcům svobody náboženského vyznání před pekingskou olympiádou zasáhla v průběhu uplynulých dvou víkendů další dva křesťanské obhájce lidských práv.

Advokát Li Heping ve svém prohlášení uvádí, že mu nějací muži v sobotu 29. září večer nařídili ukončit advokátní praxi a téměř pět hodin jej mlátili a týrali elektrickými obušky. Křesťanský obhájce lidských práv Gao Zhisheng s rodinou byli minulou sobotu (22. září) údajně zatčeni, poté co křesťan předchozí den odeslal Kongresu Spojených států otevřený dopis obsahující případy porušování lidských práv.

Gao se nachází v domácím vězení od prosince 2006, kdy byl usvědčen z "nabádání k podvratné činnosti" a odsouzen ke třem letům odnětí svobody s pětiletou podmínkou za své aktivity v oblasti obhajoby lidských práv. Čínský list The Epoch Times 18. září citoval nejmenovaný zdroj, podle kterého mají čínské orgány v plánu vyhnat Gaa z Pekingu před zahájením olympijských her v roce 2008. Nikdo neví, kde se od svého zatčení nachází.

Li, který bránil oběti náboženského pronásledování a řešil další případy porušování lidských práv ze své kanceláře v pekingské čtvrti Chaoyang, uvedl, že jej neznámí muži donutili nastoupit do auta bez poznávací značky, které bylo zaparkované před jeho kanceláří, nasadili mu na hlavu plátěný pytel a odvezli jej do sklepa nějaké budovy na předměstí Pekingu.

"Zde mě několik mužů střídavě surově bilo: fackovali mě, mlátili mě do hlavy lahvemi s vodou a kopali do mě. Nejnesnesitelnější formou mučení bylo týrání elektrickými obušky s vysokým napětím."

V neděli 30. září v jednu hodinu ráno jej muži vyhodili v malém lesíku poblíž Xiatangshanu. Po návratu domů zjistil, že se mu ztratily materiály k případům o porušování lidských práv, telefonní karty a přenosné pevné disky. Disk v jeho notebooku byl kompletně vymazán.

Zatímco Li ve své zprávě nikoho nejmenoval, podle Boba Fu z China Aid Association (CAA) mu Li řekl, že jeden z útočníků zmínil svou příslušnost k Úřadu pro státní bezpečnost v Pekingu.

"Když je Li vyzval, aby se představili, jeden z vyšetřovatelů prohlásil, že jsou členy Úřadu pro státní bezpečnost v Pekingu," napsal Fu. "Křičeli na něj s typickým pekingským přízvukem: ,Celá tvoje rodina by měla z Pekingu odtáhnout do pekla. Prodej svůj barák a auto a vypadni z Pekingu!'"

V říjnu 2005 pozval Fu Lia a šest dalších čínských obhájců lidských práv a aktivistů na setkání s americkými představiteli ve Washingtonu D. C.

V závěru své zprávy advokát Li znovu vyjádřil svou touhu po nastolení vlády zákona a pokojného pokroku v Číně.

"Když mě mlátili, řekl jsem jim, že je kvůli tomu nebudu nenávidět. Přeji si, aby světlo pořádku a zákona svítilo na celou Čínu a všechny mé krajany, včetně těch, kteří mě zbili."

V uplynulých měsících představitelé čínských orgánů uspořádali několik zátahů na křesťanská společenství a obhájce lidských práv, neboť se obávají jejich aktivit v průběhu olympiády v příštím roce. Otevřený dopis advokáta Gaa americkému Kognresu minulý měsíc obsahoval informace z první ruky, dokumentaci a důkazy o případech porušování lidských práv. Gao také vyjádřil své obavy z nadcházejících olympijských her v Pekingu.

 

Domácí vězení pro vedoucí domácí církve

Představitelé CAA rovněž včera informovali, že od 1. října (státní svátek Číny) jsou v domácím vězení zadržováni další dva aktivisté domácí církve z Pekingu.

Pastoři Hua Huiqi a Liu Fenggang, kteří byli propuštěni v červenci resp. v únoru po odpykání šesti měsíců / tří let odnětí svobody, nesmějí opouštět své domovy. Kolem jejich domů hlídkují dvě desítky policistů.

"Několik příslušníků státní bezpečnosti je dokonce rozmístěno na střeše domu pastora Hua, ve snaze zabránit veškerému pohybu osob do domu a ven," uvedl Fu ve své zprávě. "Dnes (3. října) časně ráno osm příslušníků státní bezpečnosti rozbilo okna v ložnici pastora Hua a jeho manželky a následně přerušili přívod elektřiny do jeho domu."

Policisté také pastorovi Huovi řekli, že jeho sedmasedmdesátiletá matka, Shuang Shuying, si odpykává svůj dvouletý trest odnětí svobody jako ,rukojmí' za Huovy aktivity v oblasti obhajoby lidských práv.

"Nedávno byla surově zbita, není jí poskytována zdravotní péče a ve své vězeňské cele pomalu umírá," napsal Fu.

"Brutální projevy státního terorismu proti advokátovi Li a dvěma pastorům vyslaly signál všem mírumilovným obhájcům lidských práv v Číně," napsal Fu. "Jedná se o novou spodní hranici, na kterou padlo dodržování lidských práv a zákonů ve městě, které bude hostovat olympijské hry v roce 2008. Pokud Čína nedokáže tolerovat umírněného advokáta jako je pan Li, jak může kdokoli věřit, že vedoucí čínští představitelé budou dodržovat další mezinárodní závazky?"

 

Copyright 2007 Compass Direct News. Přeloženo a zveřejněno se svolením.

 

Zprávy Compass Direct News jsou distribuovány s cílem rozšíření povědomí o křesťanech po celém světě, kteří jsou pronásledováni pro svou víru. Českou verzi zpráv je možné přetiskovat zdarma bez výslovného předchozího svolení, nicméně je zapotřebí vždy uvádět zdroj (Copyright 2007 Compass Direct News, www.prayer.cz). K odběru zpráv e-mailem se můžete přihlásit zde. V případě zájmu o předplatné anglické verze kontaktujte

 

Compass Direct News, P. O. Box 27250, Santa Ana, CA 92799-7250, USA

Tel.: +1-949-862-0314, fax: +1-949-752-6536, e-mail info(at)compassdirect.org

www.compassdirect.org