PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

11.08.2000
Kategorie: Ekonomika

Autor: Jedno globální lidstvo

Mediální prohlášení skupiny Jedno globální lidstvo

Petice proti probíhajícímu šílení v souvislosti se zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze


Praha, 11. 8. 2000

 

Oznamujeme tímto, že 25. září hodláme v Praze demonstrovat na podporu Mezinárodního měnového fondu a Světové banky a žádáme pražský magistrát, aby nám zajistil nerušené stanování na Letenské pláni. Jsme si totiž vědomi skutečnosti, že i když obě instituce potřebují zreformovat, byly vytvořeny většinou členských zemí Organizace spojených národů za účelem pomoci Třetímu světu a přes řadu chyb plní své poslání - možná právě proto, že jsou kritizovány. Zmíněná kritika je ovšem v poslední době často nepřesná, nespravedlivá a zkreslující a vyplývá i z neznalosti situace. Navíc je zneužívána i skupinami, které nenabízejí žádnou pozitivní alternativu pomoci rozvojovým zemím a jejichž někteří členové či příznivci se zjevně vyžívají v ničení veřejného i soukromého majetku.

Jelikož se tyto skupiny globalizují, tedy organizují globálně a jezdí či létají protestovat do různých zemí světa bez ohledu na hranice, odmítáme také jejich výpady proti globalizaci. Pro nás - podobně jako při pohledu z vesmíru - existuje jen jedna zeměkoule a jedno lidstvo a globalizace znamená pozitivní vývoj k vytvoření mírového světa bez hranic a dalších překážek svobodné lidské činnosti, cestování, podnikání a podobně. Domníváme se, že jednoho dne tyto všechny umělé bariéry zmizí a národy budou odlišovat jen zvyky a bohatství kulturních zvláštností. Jednou snad také zmizí xenofobie a nejrůznější ultranacionalismy a izolacionismy a tuto zemi i nejbližší vesmír bude obývat jedno uměle nerozdělené lidstvo - jinak se nezbavíme napětí, diktátorů, válek a ani chudoby.

V těchto souvislostech znovu oceňujeme roli MMF a SB, i když uznáváme, že nejsou dokonalé. Mají ovšem často co do činění s nedemokratickými či přímo diktátorskými režimy v rozvojových zemích, o tunelování ekonomik postkomunistických zemí - převážně bývalými komunisty - ani nemluvě.

Jsme připraveni k dialogu s fundovanými kritiky mezinárodních finančních institucí i globalizace, pokud ovšem budeme v Praze či jinde svědky pokusů vandalů o ničení veřejného či soukromého majetku, nebudeme nečinně přihlížet a pomůžeme policii udržet pořádek. Vyzýváme všechny stejně smýšlející, aby se k nám připojili. V zájmu civilizovaného vývoje a lepší budoucnosti globalizovaného lidstva.

Kontakt, na který je možno zasílat podpisy (nejlépe elektronicky): Ing. Viktor Dobal, Svornosti 18, 150 00 Praha 5, e-mail: dobal@cts.cuni.cz

 

Za skupinu Jedno globální lidstvo

Jméno

Příjmení

Rodné číslo

Trvalý pobyt

Podpis

 

Prohlášení podporují organizace: Strana konzervativní smlouvy