PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

01.06.2009

Autor: Miroslav Beňo

Křesťanskost KDU-ČSL, pravicovost ODS

Komentář k televiznímu projevu předsedy KDU-ČSL pana Jiřího Čunka (ČT 1, program ranního vysílání ze dne 28. května 2009)


Dne 28.května 2009 byl v ranním televizním pořadu ČT1 veden rozhovor s předsedou KDU-ČSL panem Jiřím Čunkem (dnes již ex-předsedou...), kde mimo jiné vyjasňoval svůj postoj ke svému tehdy spolustraníkovi panu Kalouskovi v souvisloti s jeho snahou o založení nové „pravicové strany".

V této reakci mi nejde o vnitrostranické vztahy v rámci politického subjektu KDU-ČSL, ale o jeho výjádření k pravicové politice a použití sofistických argumentů ve spojitosti s „křesťanskou morálkou" členů KDU-ČSL a jejich „odpovědnosti".

Pan (ex)předseda KDU-ČSL Jiří Čunek mimo jiné řekl: „Nechci, aby se KDU-ČSL dostala doprava, není stranou pravicovou, ale stranou středu. Její členové jsou křesťané, kteří jsou odpovědní, vyznávají křesťanské hodnoty a brání hodnoty rodiny.".

Omlouvám se, pokud výše uvedená citace není doslovná, ale její obsah je prakticky totožný. Pan (ex)předseda nemluví pravdu, pokud veřejně hlásá, že strana KDU-ČSL je jediná, která staví na křesťanských hodnotách - alespoň tak to z jeho projevu vyznělo. Taktéž nešlo přehlédnout snahu dehonestovat pravicovou politiku, která je více „napravo" než je ODS. V jeho prohlášení byl dokonce implicitně vyjádřen názor, že volič / strana stojící více vpravo než politika ODS, je v podstatě extrémní.

Takovéto vyjádření nelze za žádných okolností tolerovat či přejít bez povšimnutí z mnoha důvodů, nicméně ty základní jsou tyto:

1. KDU-ČSL není „jediná" strana, která staví na principech křesťanské morálky. Bohužel politická ambivalence její po dlouhá léta praktikované politické činnosti spíše upozorňuje na bezzásadovost, touhu po moci za každou cenu a to často bez jakýchkoliv skrupulí, sociální demagogii, která je dominantně zaměřená spíše populisticky než na odpovědnost k pravdě... Tyto praktické postoje KDU-ČSL křesťanským zásadám a morálce odporují.

2. ODS není pravicovou stranou v tom smyslu, v jakém ji jako takovou označoval pan (ex)předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Je spíše stranou politického středu. V této zemi skutečně pravicová strana v parlamentu ČR neexistuje. Skutečně pravicový politický potenciál je toho času soustředěn především mimo parlamentní prostor.

3. Poctivá realizace konzervativně-pravicové politiky založená na odpovědnosti k pravdě a úpřimné snaze o nápravu zmatků, častého porušování přijatých právních norem, ignorace ústavního pořádku, snaze o vytvoření spravedlivého sociálního řádu a snaha o absolutní právní ochranu soukromého vlastnictví proti jakékoliv formě zvůle „vyvlastnění" nemůže být označována jako „politika extrémismu". Proto argumentace ad populum vyslovená panem Jiřím Čunkem v ranním pořadu ČT1 dne 28. května 2009 považuji přímo za urážející.

V Brně, dne 1. června 2009

 

Beňo Miroslav

místopředseda Konzervativní strany

www.konzervativnistrana.cz