PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

01.02.2021
Kategorie: Ekonomika

Autor: Jan Kubalčík

Krátce o kurzarbeitu

Dovolím si předpokládat, že dnes není třeba odpovídat na otázku „co je kurzarbeit". Vezměme za bernou minci, že současné ad hoc programy (ty různé „kovidy" či „anti-kovidy"...) budou muset být relativně brzy ukončeny a pokud nebudou nahrazeny právě kurzarbeitem, ocitne se značné množství lidí v relativně složité životní situaci. Jejich pracovní místa totiž přestanou být pro jejich zaměstnavatele rentabilní. V důsledku toho hrozí run na úřady práce.


 

Nedokážu do detailu posoudit, zda kurzarbeit skutečně hrozící situaci řeší, potažmo zda je řešením ideálním. Optimální řešení by mělo v jakési záchranné síti zachytit ty, jejichž potíže jsou způsobeny skutečně a více-méně výhradně aktuálními podmínkami plnými nejrůznějších omezení, která se samozřejmě řetězí, kumulují a vůbec generují nejrůznější synergické efekty v tom špatném a ještě horším smyslu. Na druhé straně by takové optimální řešení však nemělo udržovat při životě pracovní místa či rovnou firmy, pro něž jsou dnes platná omezení pouhým alibi a které by tak jako tak na trhu neobstály - čili, optimální řešení by nemělo být zdrojem umělé zaměstnanosti.

Připusťme, že kurzarbeit je řešením, které se tomu optimu nějak rozumně blíží. Ostatně je vyzkoušený, dokonce v sousedních zemích, které jsou našim tradicím dost blízké, což posiluje předpoklad, že to prostě bude fungovat. Co je ale nepochybné, že je takto kurzarbeit vládními špičkami chápán a široce prezentován. Předpokládá se prostě, že jeho zavední bude mít velmi rychlý a značně pozitivní dopad na široké vrstvy obyvatel. Logicky se dále očekává, že s tím bude spojena pozitivní publicita, potažmo kladné politické body vůbec.

A, obávám se, v tom je zakopán pes. Vzpomeňme na seriál Jistě pane premiére!, konkrétně díl Muž přes palubu. V něm, připomeňme, premiér blokuje návrh ministra vlastní vlády. O návrhu je přesvědčen, že je výborný. O ministrovi se však domnívá, že je jeho vážným politickým konkurentem. Nebudu zatěžovat detaily - kdo viděl, ví, kdo neviděl, ať se podívá (nelze nedoporučit!). Výsledkem je, že premiér nejprve přinutí dotyčného ministra k resignaci a poté se sám chopí onoho návrhu, aby jej začal prosazovat a politický kapitál, který v něm, jak se zdá, spočívá, získal sám pro sebe.

Předkládám tedy k úvaze paralelu s tahanicemi kolem kurzarbeitu. Paralelu přímou a nekomplikovanou. Vidím to tak, že lidé, pro které je zavedení kurzarbeitu existenční otázkou, resp. česká ekonomika, pro kterou není perspektiva hromadných krachů firem a skokově zásadně zvýšené nezaměstnanosti v jednom extrému nebo udržování umělé zaměstnanosti v extrému druhém ničím lákavým... tedy že ti všechni, lidé, firmy, ekonomika, jsou rukojmím v bezohledné mocenské rvačce mezi ministryní Maláčovou a premiérem Babišem.