PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

10.09.2004
Kategorie: Právo, Hučín

Autor: Veronika Valdová

Kauza Vladimír Hučín

"Šéf úřadu vlády, dřívější velitel pohotovostního pluku Pavel Přibyl, proti němuž se zvedla obrovská vlna nevole veřejnosti, je jen špičkou ledovce. Ve státní správě na důležitých místech sedí stovky a tisíce takových Přibylů."


Poprvé jsem se na soud s Vladimírem Hučínem přijela podívat 11.5.2004. Byla jsem vybavena základními informacemi posbíranými z e-mailů českého emigranta žijícího v Sydney Jiřího Vaňka a z internetových stránek Bohemia (www.freewebs.com/vanek), www.aaawebpages.cz a www.hucin.com. Neočekávala jsem korektní průběh procesu, přesto mnou průběh jednání hluboce otřásl. Projednávání bodu 7 obžaloby probíhalo nakonec díky nátlaku občanů veřejně, ačkoliv byl tento proces od začátku prezentován jako tajný. Pokusím se popsat co nejpřesněji to, čeho jsem byla za posledních 5 měsíců svědkem, a také shrnout to, co je možno z takového svědectví vyvodit.

 

Rehabilitace

Vladimír Hučín jako představitel Konfederace politických vězňů, čestný občan města Přerova, člen zastupitelstva, přísedící u soudu, člen občanských komisí po Listopadu 1989...žádal obnovu řízení ve věcech trestné činnosti z roku 1971 a podle Zákona o protiprávnosti komunistického režimu a právoplatnosti odboje proti němu byl plně rehabilitován. Byla jsem přímým svědkem dvou rehabilitačních řízení.

Řízení 28.6. proběhlo u krajského soudu v Ostravě. Vladimír Hučín mluvil o soudcích, kteří vyrostli na normalizačních procesech 70.let a ve svých funkcích po "revoluci" stoupali stále výše. JUDr. Duda, který se podílel na Hučínově odsouzení v roce 1976, odmítl nařčení z podjatosti s tím, že po roce 1989 jeho nástup ke KS ostravská pobočka KPV nezamítla. Státní zástupkyně s očima upřenýma do papíru přečetla, že trest 6 měsíců podmíněně je přiměřený okolnostem i časovému odstupu a odvolání se v plném rozsahu zamítá!! Po 27 letech byl za jeden delikt potrestán podruhé! Vladimír Hučín byl podle platných předpisů znovu odsouzen za nedovolený odpor proti totalitě. Takto nějak vypadá v roce 2004 kontinuita s komunistickym právem v praxi.

U soudu 8.7. v Přerově šlo o nedovolené ozbrojování z roku 1976. Trestná činnost, která se týkala údajného atentátu Deana Reada a ohrožení voleb, již několikrát rehabilitována byla. Státní zástupci se do zemdlení, již 15 let!! odvolávají a rehabilitace neustále vracejí. Agent StB a KGB Antonín Mikeš, klíčový svědek, toho času ve vazbě za podvod ve výši přes 40 mil Kč, nebyl k soudu přivezen. Svědek Jemelka se nedostavil. Svědek Vykoukal označil svou výpověď ze 70.let za vynucenou. Výpověď Vlastimila Švédy byla naprosto nekonzistentní, během půl hodiny veškerá svá tvrzení zároveň potvrdil i popřel. Švéda, dle posudku druhotný psychopat, již na první pohled nepůsobí jako příliš bystrý člověk. Je otázka, zda si vůbec uvědomuje závažnost toho, co tvrdí. Tento člověk je jedním z klíčových svědků v utajovaném procesu! Stará paní Hučínová vylíčila mnoho podrobností z rodinné historie. Ani pod silným nátlakem nepodepsala zfalšovanou výpověď. Hučínův otec ano - na smrtelné posteli! Dodnes je tato jeho výpověď platná...

Zbytkové tresty, které Vladimíru Hučínovi zůstávají, jsou jedním z prostředků, jak zablokovat jeho další působení ve zpravodajských službách.

 

Bod 7 obžaloby - kauza neschopenka

Obžaloba Vladimíra Hučína je spis přesahující 26 stran, což je rozsah, který je podle metodiky mapující procesy z 50.let jeden z důležitých rysů typických pro vykonstruovaná obvinění. Kauza neschopenka je notoricky známý příběh, v němž státní zástupkyně žalovala Vladimíra Hučína a jeho osobního lékaře MUDr. Chmelaře za společný podvod, při němž Vladimír Hučín měl neoprávněně obohatit o 7600 Kč. Soudní jednání probíhalo ve čtyřech dnech a mnohonásobně převýšilo spornou částku. Průběh jednání je prakticky v plném znění k dispozici na stránkách Bohemia a na www.sv.cz a www.free.cz včetně zápisů závěrečných řečí. Celé jednání je dokonale zdokumentováno, kopie jsou bezpečně uloženy na několika místech.

U prvního stání podala maminka Vladimíra Hučína otřesné svědectví o průběhu domovní prohlídky, kterou provedlo v březnu 2001 protiteroristické komando pod vedením M.Krause. 72-letou paní nepustili samotnou ani na záchod, celou noc musela stát. Vladimír Hučín stál s pouty na rukou po celou dobu řádění komanda, které jako důkazní materiál zabavilo kdeco, včetně maturitních otázek Hučínovy dcery Michaely.

MUDr. Chmelař podle mého názoru (mám medicínské vzdělání) naprosto přesvědčivě zdokumentoval a obhájil svůj postup. Narozdíl od vězeňského lékaře MUDr. Jurči, jehož postup zjevně odporoval Hippokratově přísaze a který podle obhajoby ve chvíli, kdy popisoval ukončení Hučínovy neschopenky, lhal pod přísahou.

Svědkyně z účtárny BIS Havelcová, kterou si vyžádala obhajoba, se na jednání nedostavila poté, co byla přepadena neznámým pachatelem. Když se po třech týdnech k dalšímu stání dostavila, uvedla, že pohřešovaný díl neschopenky dohledala sama nestandardní cestou až v polovině května, navíc jen kopii, originál se nikdy nenašel!

Vladimír Hučín se pokusil prokázat, že za akcí neschopenka stojí komplot BIS, jmenovitě plk. Jan Panáž, který tento bod obžaloby připravil. Na fragmentu bodu 7 obžaloby se pokusil dokázat zájem přerovských státních zástupců jej odstranit z důležité funkce v BIS, v níž ohrožoval jejich pohodlnou existenci. Soudce Mgr. Jelínek tuto část výpovědi opakovaně nepřijal. Ze závěrečné řeči Vladimíra Hučína stojí za citaci několik momentů, které přes silný odpor Mgr.Jelínka nakonec přece jen zazněly:

"Veverka: byl to pragmatik kolaborující s KSČ, na jeho místo nastoupil Karel Studený. Studený byl zájmovou osobou BIS, protože oddaloval trestní stíhání těchto lidí."

"JUDr. Šromová, dříve na státním zastupitelství u OS v Přerově, dnes již vykopnuta výše na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, kterou jsem velmi kritizoval, neměla dostat bezpečnostní prověrku. Materiály k této kauze jsou na internetu (www.hucin.com)"

"Nebyl jsem zatčen speciálním oddílem kvůli neschopence. Obvinění lékaře je čistě účelové, cílem je zastrašit veřejnost podporující Vladimíra Hučína (případ Chmelař, Lumír Šimeček)"

"Kovanda - státní zástupce v Přerově..." (Mgr. Jelinek důrazně přerušuje Hučína) "Škoda že jste mě nenechal mluvit o státních zástupcích v Přerově." Mgr.Jelinek: Odebírám vám slovo - nesmíte mluvit o státních zástupcích v Přerově.

"Kovanda, Šromová, Studený a jiní se cítí být Hučínem velmi ohroženi. Netajím se svou nedůvěrou v justici. Na státních zastupitelstvích je plno bývalých estébáků a dalších exponentů bývalého režimu na pár čtverečních metrech. U celého procesu je obrovská snaha o utajení."

"Ing. Dvořák: absolvent VUML, aktivní člen SČSP, podporoval režim, má snahu mě poškodit, podal jsem námitku na podjatost, v Přerově bylo rozhodnuto, že Ing. Dvořák podjat není, odvolání se projednávalo v Ostravě..." Mgr. Jelinek: nejde o míting, odebírám vám slovo, názory nelze prezentovat u soudu, o tomto spise soud samozřejmě ví, Ing. Dvořák podjat není, bylo o tom rozhodnuto u Krajského soudu v Ostravě. Můžete mluvit jen k bodu 7 obžaloby."

"Soudce Hudeček byl aktivní člen SČSP, je k dispozici jeho podepsaný kádrový posudek, dříve pracoval na vojenské prokuratuře a tam se ten komunismus dodržoval jako řemen, to si pište! Hudeček se podílel na rehabilitacích, i nadále sedí u soudu. Cítil se být ohrožen mými aktivitami..."

"Patrně znáte důvody vazby, byla to akce výbuchy v Přerově. M. Kraus s protiteroristickým komandem, domovní prohlídky, výbušniny, poškození neschopenky protiteroristickým komandem...Ve vazbě jsem byl vyšetřen na detektoru lži, trval jsem na promítání výsledků. V té době mi M. Kraus říkal, že Stanislav Devátý a John Bok budou našlapáni do hajzlu, že moje matka je ve věznici po infarktu, pronikal do vazby pod krytím...Ve vazbě bylo na mě pácháno mnoho nezákonností...Poslední prodloužení vazby bylo Ústavním soudem prohlášeno za nezákonné, z tohoto faktu nebyly vyvozeny žádné důsledky."

Vladimír Hučín byl bez prokázání viny odsouzen k 6 měsícům podmíněně s odkladem na 1 rok, MUDr. Chmelař k pokutě 10 000,- Kč. Před přečtením rozsudku porota trestný čin překvalifikovala, protože podle původního paragrafu by Hučín nemohl být odsouzen. Veřejnost začala hlasitě projevovat hluboké znechucení senátem a byla vykázána ze soudní síně, včetně důvěrníků Johna Boka a Zdeňky Mašínové. Vyvlékání Anny Hučínové a Zdeňky Mašínové ze soudní síně, komentář JUDr. Staňkové o překvalifikování trestného činu těsně před vynesením rozsudku i protesty veřejnosti byly zachyceny ve večerních zprávách.

Je velmi důležité, že všechny nezákonnosti, kterých se dopustili představitelé státní moci, až příliš dobře placení z našich daní, jsou pečlivě zdokumentovány. Průběh procesu daleko přesáhl hranice mé fantazie. Nedovedu si představit, jak by soud probíhal, pokud by probíhal za zavřenými dveřmi.

Skutečnosti, které mají zaznít v utajovaném procesu s Vladimírem Hučínem skutečně ohrožují bezpečnost a fungování státu. Lidé, kteří Vladimíra Hučína tak agilně touží uklidit do kriminálu, mají sami velký problém se svou minulostí. V žádném případě není v jejich zájmu, aby Hučín seděl ve vysoké funkci v BIS a zabýval se jejich bezpečnostními prověrkami, které do těchto funkcích nutně potřebují. Ovšem v zájmu mém, jakožto občana, který pracuje v komerčním sektoru a státní správu krvavě platí ze svých daní, v mém bytostném zájmu JE, aby plně rehabilitovaný Hučín seděl ve vysoké funkci v BIS a dělal svědomitě svou práci. Šéf úřadu vlády, dřívější velitel pohotovostního pluku Pavel Přibyl, proti němuž se zvedla obrovská vlna nevole veřejnosti, je jen špičkou ledovce. Ve státní správě na důležitých místech sedí stovky a tisíce takových Přibylů. Jsou nebezpeční, nebezpeční pro nás všechny. Místo práce na skutečných nebezpečích se zabývají lidmi, kteří se oprávněně ptají na jejich minulost. Utajení dokumentů, které tak hystericky požadují vysocí státní úředníci, včetně premiéra Stanislava Grosse (který v pořadu Kotel prohlásil, že se ještě budeme divit, co se ví na Hučína!), je JEDINĚ v zájmu současných veřejných činitelů, kteří mají máslo na hlavě. Proces s Vladimírem Hučínem MUSÍ být veřejný - v zájmu OBČANŮ!

 

Veronika Valdová