PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

13.06.2007

Autor: Dan Drápal

Kauza Čunek – 2. pokračování

Tohle lze udělat komukoli... Navazuje na články "Nějak se mi to nezdá..." a "Kauza Čunek". Reaguje na článek z Lidových novin


Zástupce šéfredaktora Respektu Erik Tabery se v Lidových novinách („Čunkem proti všem", 13. 6. 2007) pozastavuje nad tím, že v KDU-ČSL nesílí volání po jeho odchodu. Jako člen KDU-ČSL jsem původně byl proti tomu, aby se stal předsedou této strany. Byl jsem dokonce jednu dobu pro jeho rezignaci - nikoli ovšem kvůli němu samému, ale kvůli tomu, že bývalý předseda Kalousek tolik brojil proti Stanislavu Grossovi, když byl vláčen v médiích; soudím, že by se všem mělo měřit stejným metrem.

Pana Čunka jsem na počátku vůbec neznal. Jak se postupně rozvíjela aféra kolem něj, snažil jsem se sehnat si co nejvíce informací, pozorně jsem četl, co o něm psaly noviny, a ač se na televizi normálně nedívám, nenechal jsem si ujít několik pořadů, v nichž vystupoval. A především jsem se seznámil s lidmi, kteří znají jej a rodinu pana Hurty, který měl údajně úplatek předat.

Postupně jsem nabyl přesvědčení, že pan Čunek se korupčního jednání nedopustil. Pravda, nemohu to nijak dokázat a vím, že by o tom měl rozhodnout soud. Nicméně soud dosud neproběhl a myslím, že i zavilí odpůrci pana Čunka by mohli připustit hypotetickou možnost, že je nevinen.

Pokud se pan Tabery podivuje nad tím, že v KDU-ČSL nesílí volání po Čunkově odchodu, nabízím mu velmi prosté vysvětlení: Ať už by si KDU-ČSL zvolila do čela kohokoli, není nijak zaručeno, že by nového předsedu nepotkal stejný osud.

Pan Čunek je podezříván z toho, že před několika lety přijal půlmilionový úplatek. To přece není příliš složitá kauza. Buď přijal, nebo nepřijal. Proč tedy policie vyšetřuje záležitosti staré dvacet let? Proč chce po vsetínské radnici spoustu dokladů, které se této kauzy nemohou jakýmkoli způsobem týkat? Proč sleduje pohyby osob v Senátu v době, kdy se rozhoduje o vydání či nevydání pana Čunka? Jejich přítomnost či nepřítomnost v Senátu přece nemůže o vině či nevině ve věci přijetí úplatku rozhodnout.

Jinými slovy, někdo v policii hledá a hledá, a doufá, že nakonec něco najde. Nezlobte se, toto lze udělat komukoli.

Pan Čunek má subjektivně pocit, že bojuje i za jiné. Jednou v televizi řekl: „Kdybych odstoupil, tak nás všechny mohou odstřelit jako zajíce." Má pravdu. Kdyby odstoupil, jeho nástupce v předsednictví by odstřelili patrně ještě rychleji.

Řeči o tom, že by pan Čunek měl odstoupit a počkat, až bude očištěn, a pak se do politiky vrátit, snad neberou vážně ani jejich autoři. Nejde ovšem o to, že by pan Čunek bez vysoké politiky nedokázal žít. Jeho úsměv, který panu Taberymu tolik vadí, totiž mnohým dodává naději. Naději, že jsou i jiné hodnoty než vysoká politika, a že pokud jim člověk věří, přečká s humorem i období, kdy na něj dolehne nepřízeň médií a kdy si na něj kdekdo beztrestně plivne. Počítám se mezi ty politiky KDU-ČSL, kterým ještě více než o voliče jde o pravdu, o to, co je správné.

Pokud pan Čunek úplatek nevzal, neměl by odstupovat. Dokonce si troufám tvrdit, že svou statečností slouží veřejnému zájmu. Lze jen doufat, že na své definitivní očištění bude čekat dobu kratší než oněch sedm let, které Radim Obst naservíroval panu Hučínovi.

 

13. června 2007

 

Dan Drápal