PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

16.08.2011

Autor: Svatopluk Kalužík

Bylo – nebylo, mělo – nemělo

Kdo by měl zastávat konzervativní názory?


Dovoluji si reagovat na článek (který vzhledem k jeho krátkosti kopíruji celý):

Prezident Václav Klaus

Anketa

Mělo by se vedení ODS postavit proti podpoře průvodu homosexuálů?

Ano 41.4% Ne 58.6% Celkem hlasovalo 3933 čtenářů.

Klaus to napsal v dopise šéfovi ODS na Vysočině, europoslanci Ivu Strejčkovi. Právě zdejší regionální rada přijala prohlášení, v němž zkritizovala pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS), který nad festivalem Prague Pride převzal záštitu.

„Jsem rád, že se také v tomto směru ozvala alespoň část ODS, zatímco vedení ODS - pro mě naprosto nepochopitelně - mlčí," napsal Klaus Strejčkovi v dopise zveřejněném na webu vysočinské ODS a dodal: „Jestli nebude jisté konzervativní názory zastávat ODS, kdo jiný to už může dělat? Pak skutečně necháváme prostor pro jakousi krajní pravici, aby se toho chopila ona."

 

Ačkoliv s článkem v podstatě souhlasím, zaujaly mne dvě pasáže, které nemohu a nechci ponechat bez komentáře. První se týká: „Jestli nebude jisté konzervativní názory zastávat ODS, kdo jiný to už může dělat?" Tady je mírná nepřesnost a to hned dvojí. Kdo? No přece kdokoliv, kdo chce a cítí potřebu a to asi ani nemusí být konzervativní. Tedy spíše přesněji: kdo jiný by to měl udělat? Ale ani to přesné není, neboť například Konzervativní strana to již udělala. Takže snad něco jako: „I ODS je povinna konzervativní názory zastávat." Jenže, jak vyplývá nejen z podnázvu ale i z postojů ODS, ta je konzervativně-liberální. Přitom ono konzervativní a liberální není v nějaké harmonii, ale spíše v nesouladu a občas vítězí to konzervativní, častěji pak bohužel ono liberální.

Druhý „přípodotek" se pak týká výroku: „Pak skutečně necháváme prostor pro jakousi krajní pravici, aby se toho chopila ona." Pokud správně tuším, narážka je mířena na strany, hlásící se k národnímu socialismu. Nechápu, že se komunistická terminologie z doby nejhlubšího stalinismu stále udržuje. Jakoupak je narodní socialismus krajní pravicí? Vždyť je to jen odnož socialismu, tedy krajní levicí. I když si, mimo jiné, pana prezidenta vážím pro jeho preciznost ve vyjadřování - zejména v usměrňování „globálních oteplovačů", tento obrat nepovažuji za zdařilý.

Závěrem poznámka k anketě. Pokud si účastníci ankety myslí, že ODS by stejně nereagovala a proto volí Ne, nesvědčí to o valném mínění veřejnosti o ODS. Pokud si však myslí, že podpora průvodu je v pořádku, pak buď převážně hlasují nekonzervativně smýšlející lidé, nebo je jejich konzervatizmus nevyzrálý.

 

Svatopluk Kalužík

předseda MS Konzervativní strany Brno

www.konzervativnistrana.cz