26.06.2012

Autor: MS Konzervativní strany Brno

Uctění památky obětí komunismu

Konzervativní straně se dostalo té cti, že její zástupce mohl na shromáždění tlumočit pozdrav pana Milana Píky.

Včera, 25. června 2012, se péčí Statutárního města Brna a městské části Brno-Bohunice v Brně-Bohunicích, u památníku účastníkům protikomunistického odboje a obětem komunistické zvůle, již tradičně konal pietní akt k uctění památky obětí komunistického režimu. Mezi účastníky byl též zástupce Konzervativní strany.

Konzervativní straně se dostalo té cti, že její zástupce mohl na shromáždění tlumočit pozdrav pana Milana Píky:

Dámy a pánové,

zdravím vaše setkání k uctění památky obětí minulého totalitního režimu. 240 popravených a tisíce zničených lidských životů i celých rodin nesmí být nikdy zapomenuto. Čas je neúprosný. Generace pamětníků musí odevzdat svědectví o té době našim dětem a vnukům, aby se hrůzy a bezpráví minulého režimu již nikdy neopakovaly, a aby myšlenky, se kterými umírali naši vlastenci, zůstaly v paměti budoucích generací. Můžeme odpustit, nesmíme však zapomenout. Můj otec, generál Píka, věnoval své poslední myšlenky své vlasti - svému národu: ‚Mým posledním přáním jest, aby národ zůstal sjednocen, a aby každý bez rozdílu pracoval na sjednocení národa.'.

Pamatovat na hrdiny protikomunistického odboje a oběti komunistického režimu má velký smysl i dnes, více jak 20 let po konci přímé vlády zločinné ideologie. Podstata komunismu je totožná s podstatou nacismu - oba totalitní sytémy pohrdají člověkem a jeho přirozeností. V naší zemi jsou stále lidé, kteří se neštítí se ke komunismu hlásit; vyrovnání s totalitní minulostí proběhlo velmi nedůsledně. Vzpomínka na ty, kteří se komunismu vzepřeli a dokonce je to stálo život, je tedy podstatná nejen jako historické ohlédnutí, ale hlavně jako pozitivní vzor pro přítomnost i budoucnost. Doufám samozřejmě, že naše společenství nebude znovu vystaveno tak těžkým zkouškám. Ale nikdy to nevíme jistě. Pokud nezapomeneme na zlo, které zde desítky let řádilo, existuje naděje, že přístě se mu postaví tolik odpůrců, že bude možné jej porazit hned v zárodku, a že se naplní slova mého otce, která bych si dovolil uvést závěrem: ‚Opouštím tento svět ve víře, že národ se sjednotí a bude se opět radovati ze spravedlnosti a práva.'

Děkuji vám, že jste se dnes přišli památce obětí komunistického režimu poklonit a ještě jednou vás všechny srdečně zdravím."

Milan Píka (*1922), v průběhu II. světové války člen Britského královského letectva, syn generála Heliodora Píky zavražděného komunistickými zločinci 21.6.1949, který byl ve vazbě ve stejné věznici, ve které čekal na smrt jeho otec. Jeho stíhání bylo zastaven „pro nedostatek důkazů" až na nátlak Ludvíka Svobody.

Za Konzervativní stranu,

Svatopluk Kalužík