MUDr. Jitka Chalánková do Senátu!

BRNO PLUS

Podpořte nás prosím, také se vás může týkat vyvlastnění

Vyvlastnění pozemků

V.O.R.P.

Výbor na obranu rodičovských práv

15.03.2018

Průzkumy ztratí magickou moc

Ať žije australský volební systém!

Konzervativní strana zcela souhlasí s návrhem 14 senátorů na jednokolovou volbu do Senátu podle tzv. australského systému, kdy volič kandidáty seřadí podle toho, jak je preferuje, a hlasy pro neúspěšné kandidáty nepropadnou, ale jsou přerozděleny podle toho, v jakém pořadí volič kandidáty seřadil. Žádný hlas tak nemusí propadnout a volič není nucen volit tzv. nejmenší zlo, ale může bez obav (z propadnutí hlasu) volit toho kandidáta, kterého skutečně považuje za nejlepšího.

Konzervativní strana připomíná, že již řadu let navrhuje použít stejný princip pro volby do Poslanecké sněmovny (viz odkazy dole), kdy by volič takto seřadil kandidující politické strany. Pravidelně tento návrh nabízíme pozornosti poslanců, senátorů i vedení parlamentních politických stran - naposledy jsme tak učinili po zatím posledních volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, e-mailem 11. prosince 2017. Zavedením tohoto způsobu volby by předvolební průzkumy ztratily svoji magickou moc sebenaplňujících se proroctví a v politické soutěži by začaly hrát o něco větší roli programy a o něco menší roli marketing. Takový posun je nepochybně více než žádoucí.

Jan Kubalčík

předseda