21.12.2016

Za rozšíření zákazu prodejů o státních svátcích

Odmítáme snahy některých poslanců a senátorů o opětovné povolení prodejů o vybraných státních svátcích.

Konzervativní strana důrazně apeluje na poslance a senátory Parlamentu ČR ve věci zákona č. 223/2016 Sb. o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, kterým je omezena otevírací doba ve velkých obchodních centrech.

Zásadně odmítáme snahy některých poslanců a senátorů o opětovné povolení prodejů o vybraných státních svátcích. Naopak, budeme vždy přísnými zastánci rozšíření této přínosné praxe na ostatní státní svátky, a v dohledné budoucnosti i na neděle, po kterých nenásleduje státní svátek.

Máme za to, že volnost podnikání nemůže být bezmezná, a nemůže vést ke zbytnému omezování svobody člověka.

Námi navrhované rozšíření by podpořilo skomírající drobné obchodníky, zejména v malých obcích. Dostalo by se více svobody zaměstnancům velkých obchodních řetězců a vrátilo alespoň malou část času rodinám, které podlehly kouzlu konzumního života. Byl by tak omezen alespoň drobně jeden z negativních společenských jevů, které narušují kulturní integritu. Tímto opatřením bychom do jisté míry také vrátili dětem jejich rodiče.

O křesťanských základech společnosti rádi mluvíme, ale skutky je zatím, Bohu žel, dostatečně nepodporujeme.

Jan Kubalčík

místopředseda