PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

07.11.2017

Autor: Konzervativní strana

Obecné celostátní referendum

Nechť je možné hlasovat pouze o tom, co již Parlament přijal.


Pokud se nebude možné vyhnout přijetí zákona o obecném celostátním referendu, navrhuje Konzervativní strana, aby toto referendum bylo přijato v podobě „záchranné brzdy": nechť je možné hlasovat pouze o tom, co již Parlament přijal a president republiky podepsal.

Účinnost zákona by musela být vždy odložena o nějaký přiměřený čas, který by byl určený k tomu, aby se případně shromáždil stanovený minimální počet podpisů (např. 3% z počtu oprávněných voličů v minulých volbách do Poslanecké sněmovny) nutných pro vypsání referenda o příslušném zákoně. Přitom k závaznému odmítnutí běžného zákona by mělo být třeba NE od nadpolovičního počtu zúčastněných voličů (nejméně však např. 30% všech), zatímco závazné odmítnutí zákona ústavního by mělo být snažší (např. jedna třetina zúčastněných voličů plus jeden hlas, nejméně však 20% všech).

V každém případě by se na základě takového zákona nemohlo konat referendum o vystoupení z EU, z NATO apod. Buď by musel být přijat speciální zákon (jako v případě referenda o vstupu do EU), nebo by musel nejprve o vystoupení rozhodnout Parlament a referendem podle takového zákona by bylo možné jeho rozhodnutí zvrátit.

Ostatně soudíme, že přímá volba presidenta musí být zrušena.

Za Konzervativní stranu

Jan Kubalčík

předseda