PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

31.05.2018

Autor: Konzervativní strana

Svoboda slova ve Spojeném království ohrožena

Osud pana Yaxley-Lennona, alias Tommy Robinsona, sledujeme se značným znepokojením.


Z otevřených zdrojů jsme se dozvěděli o případu pana Stephena Christophera Yaxley-Lennona, aka Tommy Robinsona, který byl v Leedsu zatčen a krátce nato odsouzen ke 13 měsícům žaláře nepodmíněně s tím, že soud vydal zákaz o tomto případu informovat. Pan Yaxley-Lennon, alias Robinson se měl provinit tím, že se při vstupu do soudní budovy pokusil konfrontovat několik britských muslimů obviněných z mnohaletého sexuálního zneužívání nezletilých dívek. Takové pokusy o konfrontaci nejsou, jak víme, nijak výjimečné a jsou běžně tolerovány; trestat je nepodmíněným žalářem je zcela nepřiměřené, bez ohledu na skutečnost, zda je „pachatel" „v podmínce" (jako v případě pana Yaxley-Lennona).

Konzervativní strana shledává v postupu britské policie a justice flagrantní pošlapávání svobody slova. Protestujeme proti takovému postupu o to ostřeji, o co společenská nebezpečnost skutků, z nichž jsou obviněni konfrontovaní britští muslimové, převyšuje domnělý delikt pana Yaxley-Lennona. Konečně musíme připomenout skutečnost, že vážná podezření na sexuální obtěžování nezletilých dívek ze strany dotčených muslimů byla britskými orgány dlouhodobě přehlížena, a že to byl právě pan Yaxley-Lennon, kdo se nemalou měrou - konkrétně vytvořením tlaku veřejnosti - zasadil o zahájení vyšetřování těchto zločinů.

Vyzýváme tímto pana ministra zahraničí České republiky v demisi Martina Stropnického, aby se oficiální cestou dotázal, zda jsou fakta týkající se tohoto případu uvedná ve veřejných zdrojích pravdivá, a pokud ano, aby využil všech možností, jak našemu spojenci - Spojenému království Velké Británie a Severního Irska - přátelsky, leč důrazně tlumočit, že řada občanů naší země osud pana Yaxley-Lennona sleduje se značným znepokojením a činí ministra spravedlnosti vlády Jejího Veličenstva pana Davida Gauka osobně odpovědným za bezpečí, zdraví a život pana Yaxley-Lennona během doby, po kterou bude nucen setrvat ve vězení. Navrhujeme, aby byl pan Yaxley-Lennon v dané souvislosti zmiňován jako vězeň svědomí a aby bylo ze strany české diplomacie naléhavě apelováno na jeho propuštění.

 

Za Konzervativní stranu

 

Jan Kubalčík

předseda

 

31. května 2018

 

Na vědomí:

Jeho Excellence Nick Archer MVO, velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v České republice

Jeho Excellence Libor Sečka, velvyslanec České republiky ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska