29.01.2010
Kategorie: Sociální politika

Nenechme umírat bližní bez pomoci

Tiskové prohlášení k situaci bezdomovců

Praha 29. ledna 2010

Konzervativní strana se zděšením sleduje zprávy o situaci bezdomovců v celé České republice, kteří často bez pomoci umrznou. Není omluvou pro vládu, příslušné instituce a nás všechny, že někteří z nich snad odmítají pomoc, že někteří z nich se do zoufalé situace dostali sami. Je skandální, že není k dispozici dostatek volných útulků, kde by o lidi, žijící na ulici, bylo postaráno.

Vyzýváme proto vládu:

• okamžitě organizujte týmy policie a záchranářů, které vyhledají postižené, poskytnou jim zdravotní pomoc a umístí je do vhodných zařízení; uložte městům a obcím tam, kde je to potřebné, taková zařízení poskytnout a uvolněte pro to potřebné zdroje; vpřípadě, že je to někde nemožné, pověřte tím armádu;
  • připravte legislativní opatření, které umožní státu a obcím zajistit dostatečné kapacity pro ubytování a stravování bezdomovců a uzákoní statut bezdomovce sjasně stanovenými právy a povinnostmi a sprogramy pro znovuzačlenění bezdomovců do společnosti.

Vyzýváme politické strany:

• Věnujte 5% z prostředků, které máte připraveny na volební kampaň, ve prospěch programů na pomoc bezdomovcům.

Vyzýváme charitativní organizace:

• zorganizujte sbírky ve prospěch bezdomovců.

Vyzýváme občany:

• nebuďte kosudu bezdomovců lhostejní.

Konzervativní strana je přesvědčena, že společným úsilím státních institucí a občanské společnosti se podaří řešit jak dnešní aktuální problém, tak neúnosnou situaci bezdomovců vůbec. Považujme tuto situaci za ostudnou a alarmující a řešme ji okamžitě!

Konzervativní strana

Za správnost vyjádření zodpovídá kancléř Martin Rejman (kancler@konzervativnistrana.cz, 603 288 715).