PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

19.06.2009

Autor: Konzervativní strana

Sjednocení pravice

Reakce na výzvu ODS ke společnému postupu pravicových stran v předčasných volbách do PS PČR


V Praze, 19. června 2009

 

Vítáme každou iniciativu, která pomůže zabránit novému Únoru.

Vítáme každou iniciativu, která posílením pravice zabrání prosadit populistické návrhy socialistů a komunistů, založené na nesmyslném zadlužování budoucích generací.

Vítáme každou iniciativu, která vede k nutnosti fiskální zdrženlivosti a skromnosti, neboť kdo nás přesvědčuje, že je něco zadarmo, podléhá velké iluzi, nebo dokonce lže.

Souhlasíme s názorem, že každá z politických stran (včetně malých) je přesvědčena, že ona je ta jediná, která má ten správný recept, jedinou pravdu a zdá se, že žádná strana nechce ze své pravdy ustoupit - tudíž že nemá sílu politicky ustoupit ve prospěch většiny.

Souhlasíme s tím, že kdyby se pravicové strany daly dohromady, zredukovaly své programy do jakéhosi desatera slušných, pravdivých a srozumitelných bodů, pak by nejen nepromarnily voličské hlasy, které „napůl“ při volbách věnují levici, ale také by dokázaly sestavit nelevicovou vládu.

Souhlasíme s tím, že by to pomohlo České republice a hlavně jejím občanům.

Aby však naděje mohla vůbec vysvitnout, tak nejprve ti, kteří volají po pravicové jednotě, musí říkat úplnou pravdu.

Většina stran by jednoznačně musela přiznat svůj podíl na nevyrovnání se s minulostí, musela by se distancovat od těch politiků, kteří nám vnucovali investiční bankovnictví a různé finanční nástroje bez zajištění bankovním dohledem, levné půjčky nebankovních institucí, tzv. bezplatné zdravotnictví a vysoké školství, velkorysou sociální politiku nejen pro osudem postižené spoluobčany, ale i pro ty, kdo pracovat nechtějí, kteří odmítnutím právního rámce umožnili tunelování podniků, zneužívání investičních pobídek, kteří se chovali velmi nehospodárně k veřejným rozpočtům, a tak podobně.

ODS jako největší nesocialistická strana sehrála největší úlohu, ale také nesla největší zodpovědnost v transformaci české společnosti po roce 1989. Buďme rádi, že ODS existuje. Ale jednoznačně musíme vyloučit, že by šlo o stranu prosazující moderní konzervatismus. Jde jednoznačně o pravicovou liberální stranu, neboť konzervativní myšlenky prosazuje pouze tehdy, pokud to straně, jejím funkcionářům a jejímu aparátu vyhovuje. Co by České republice a jejím občanům pomohlo na pravé straně politického spektra? ODS by se měla veřejně přihlásit k typické liberální pravicové tradici i s liberálním programem. Měla by konečně zapomenout na nesmyslné ambice o ovládnutí celého pravicového spektra. Měla by se také rozejít se všemi, kteří se opět tlačí k opozičně-smluvnímu jednání hledáním nesmyslných třetích cest. Takové jednání sice usnadňuje vládnutí, ale demoralizuje občany a chce jen jedno jediné: vládnout bez opozice. My si samozřejmě netroufáme ODS radit, ale poslední politický vývoj jasně ukazuje, že uvedené by prospělo nejen celé pravici, ale i ODS samotné.

Když chce někdo sjednocovat, měl by být vlídný a velkorysý a ne velkopanský - měl by jít příkladem. Novými tématy případně spolupracující pravice nemohou být jen témata ekonomická, ale především témata morální. Nejen témata o svobodě, ale i o odpovědnosti; čili témata bez většinové občanské podpory. To ve výzvě ODS téměř postrádáme.

 

Konzervativní strana je přesvědčena, že jednou z podstatných podmínek, která dává moderní demokracii legitimitu a trvalost, je vyhlídka na ekonomiku, kde se bude dařit slušně všem - nikoliv však všem stejně, ani všem najednou.

Konzervativní strana je přesvědčena, že jako reakce na dnes populární a populistickou kontrakulturu, na doktrinářský sekularismus a kroky vlád, které zvyšují daně a z veřejného vzdělávání odstraňují každou stopu morálky, musí být návrat k vládě zákona, slušnosti, morálky, úcty k lidskému společenství, majetku a zájmům.

Konzervativní strana již mnoho let hájí konzervativní zásady a principy moderní pravicové politiky a vzhledem k vývoji současné české politické situace se chce aktivněji politiky zúčastnit.

Proto vítáme iniciativu ODS k sjednocení pravice. Ale očekáváme skutečné činy, založené na pravdě, pokoře, vzájemné úctě a respektu. V takovém případě se rádi připojíme.

 

Konzervativní strana

www.konzervativnistrana.cz www.konzervativnistrana.cz

 

Za správnost vyjádření zodpovídá kancléř Martin Rejman (kancler@konzervativnistrana.cz <mailto:kancler@konzervativnistrana.cz>, 603 288 715).