PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

19.10.2013
Kategorie: Média

Autor: ScČR a KONS

Předvolební vysílání ČT je diskriminační

Protest Strany soukromníků ČR a Konzervativní strany


My, níže podepsaní, reprezentujeme Stranu soukromníků ČR a Konzervativní stranu, které úzce spolupracují ve volbách do Poslanecké sněmovny 2013 a mají své členy na společné kandidátce. Tímto protestujeme proti diskriminační politice České televize, kterou uplatňuje ve svém předvolebním zpravodajství.

Ve středu 16. října ČT měla ve svém hlavním zpravodajském pořadu „Události" spot o tom, jak se které strany věnují problematice živnostníků. Uvedla body z programů velkých stran i z programů některých menších, jako např. KDU, ANO, Úsvit, Svobodní a Zelení. Ovšem o Straně soukromníků ČR, z jejíhož názvu vyplývá, že živnostníci jsou její hlavní cílovou skupinou, nepadlo ani slovo. Proč? Když se ČT věnovala např. Zeleným v tématu, které nemá nic společného se životním prostředím, proč opomenula Stranu sukromníků ČR, které se toto téma přímo týká?

To nás přivádí k širší otázce: proč ČT ve svém zpravodajství, a hlavně v předvolebních besedách, ignoruje malé strany? U komerční televize bychom to pochopili, té jde hlavně o sledovanost a musí si zvát mediálně atraktivní hosty. Ovšem jedním z poslání veřejnoprávní ČT je objektivně informovat veřejnost o všech aspektech veřejného zájmu. Nezaslouží si snad veřejnost dozvědět se o názorech menších politických subjektů? Jak se ti malí mají stát většími, když v mnohých případech se veřejnost o jejich existenci vůbec nedozví? Ne všechny menší strany mají za sebou miliardáře, kteří si mohou dovolit nasypat do předvolební kampaně balík peněz, koupit si celonárodní deníky, mediálně známé osobnosti atd. Česká televize nejspíš neporušuje volební zákon, který zaručuje všem stranám jen omezený vysílací čas. Ale ptáme se: pokud se veřejnoprávní ČT dobrovolně nechová férově ke všem kandidátům, neměl by tento zákon být upraven?

 

Rudolf Báránek                                                                                          Josef Bílek

1. místopředseda Strany soukromníků ČR                                                    předseda Konzervativní strany