PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

19.02.2015
Kategorie: Ekonomika, Právo

Autor: Konzervativní strana

Konzervativní strana se připojuje k návrhu zrušit daň z převodu nemovitostí

Vlastník nemovitosti může tento majetek nabýt jen z peněz, které byly již jednou zdaněny.


Mezi základní a neměnitelné programové cíle Konzervativní strany je zjednodušování a snižování státní administrativy, odstraňování zbytečných, obyčejně finančně náročných, regulací. Ušetřené prostředky by měl stát, podle našeho názoru, ponechat v rukou poplatníků, nejlépe formou snižování daňového zatížení.

Proto vítáme a podporujeme iniciativu Občanské demokratické strany namířenou proti dani z převodu nemovitostí, kterou považujeme, stejně jako ODS, za nejméně spravedlivou. Vlastník nemovitosti totiž může tento majetek nabýt jen z peněz, které byly již jednou zdaněny, a je tudíž oproti některým svým spoluobčanům diskriminačně připraven o další část poctivě vydělaných a odpovědně našetřených prostředků.

Ještě horší dopad má tato daň na mladé rodiny, které si zajišťují základní životní potřebu - bydlení - koupí bytu (domu) na hypotéku, či úvěr ze stavebního spoření. Vyměřená daň z převodu nemovitostí tedy trestá ty, kteří se chovají odpovědně, a ty, kteří se pustí do rizik spojených se splácením vysokých a dlouhodobých půjček. Omezuje také odvahu těch, kteří pod tíhou možných ohrožení na trh s nemovitostmi raději vůbec nevstupují.

Zrušení této daně jistě ulehčí zejména mladým rodinám a vlastníkům jednotlivých bytů, domů, nebo i s nimi souvisejících pozemků, kteří hodlají tyto nemovitosti převést na jiné osoby. Velmi také uleví zejména střední a drobné podnikatelské sféře. Odstraní se také velká administrativní zátěž při zjišťování vyměřovacího základu daně z převodu nemovitostí a zanikne jeden z prostorů pro daňové úniky.

Za Konzervativní stranu

Josef Bílek, předseda

12. února 2015