17.04.2003

Irák

Stanovisko Konzervativní strany k Iráku.

1. Konzervativní strana upřímně vítá vítězství Koalice a ztotožňuje se s jejími cíli, tj. odstranit zločinný režim Saddáma Husajna, který vraždil opozici doma, vyvolával války se sousedy, financoval terorismus a teroristům poskytoval asyl, arogantně ignoroval řadu rozhodnutí OSN, otevřeně hrozil USA a jejich spojencům a skrytě připravoval zbraně hromadného ničení, aby své hrozby mohl uskutečnit.

2. Konzervativní strana vysoce oceňuje snahu spojenců co nejvíce omezit civilní ztráty přesto, že irácký režim situoval svá vojenská zařízení a jednotky mezi civilní objekty a k útokům na koaliční vojáky používal i ozbrojence v civilním převlečení.

3. Konzervativní strana lituje alibistických a dvousmyslných postojů vládní koalice a Parlamentu ČR, které není ani při nejlepší snaze možné vyložit jako podporu cílům Koalice.

4. Konzervativní strana s rozhořčením odsuzuje protiamerické postoje Francie, Německa a Ruska, jakož i oficiálních představitelů EU před zahájením vojenské operace, v jejím průběhu i nyní, po jejím úspěšném skončení.

5. Konzervativní strana je hluboce přesvědčena, že tak, jak Koalice vyhrála válku, vyhraje i mír a přinese nejen lidu Iráku, ale i celé oblasti svobodu a prosperitu a euroatlantické civilizaci větší bezpečnost.

6. Konzervativní strana ze všech výše uvedených důvodů naléhavě vyzývá prezidenta republiky, vládu a Parlament, aby plně a nedvojsmyslně podporovali příští činnost Koalice bez ohledu na eventuální obstrukce ze strany Francie, Německa a Ruska, které by mohly být uplatňovány prostřednictvím OSN.

18. dubna 2003

Miroslav Beňo