PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

06.05.2010

Autor: Konzervativní strana

Iniciativa Defenestrace 2010 – vyhození oknem se vrátí hlavním vchodem

Tiskové prohlášení k návrhu ovlivnit složení Poslanecké sněmovny zejména volbou "velkých" stran a preferováním kandidátů na koncích jejich kandidátek


Praha 6. května 2010

Iniciativa „Defenestrace 2010" předkládá voličům návrh, jak ve volbách do Poslanecké sněmovny prostřídat současné politické elity. Volič má volit „velkou stranu" a přidělit své preferenční hlasy kandidátům, kteří jsou na konci takové kandidátky.

I kdyby byl tento návrh masově realizován, ke zlepšení politické situace nepovede. Naopak. Kandidáti, kteří jsou na posledních místech kandidátek, mají alespoň jednu z následujících vlastností - většinou však obě. V první řadě jsou to zcela loajální stranící, neboť nikdo jiný nemá šanci být na stranickou kandidátku nominován. A jsou to také lidé, kteří se sice odhodlali kandidaturou svoji stranu podpořit, ale mandát by v případě zvolení z různých důvodů vykonávat nemohli, nebo dokonce nechtěli, a s radostí - nebo pod nátlakem - by se jej vzdali ve prospěch toho, koho přeskočili.

I v případě, že by dnešní poslanci byli nahrazeni lidmi ze stejných stran, pro voliče to nic nepřináší; bude to znamenat pokračování současného stavu. Důvodem je, že systémová korupce a napojení na vnější subjekty nejsou otázkou jednotlivců, ale parlamentních politických stran jako celku (totéž se však týká i některých stran neparlamentních). Lidé v čele kandidátek jsou těmi na jejich konci podporováni.

Správným řešením je volba neparlamentní strany. Jen tak je naděje, že se politické spektrum skutečně obmění a kruhy s korumpujícím vlivem na současnou politiku příjdou o podstatnou část své moci. Tím se sníží jejich možnost manipulovat společností a naděje na zlepšení po volbách vzroste.

Záměrné rozmělnění mezi posledních osm kandidátů (pátek první čtyři, sobota druhé čtyři - což je specifický rys diskutovaného návrhu) vede navíc k tomu, že se zamýšlený záměr s jistotou nezdaří. V posledních dvou volbách díky vysoké hranici k žádnému „přeskočení" kandidátů na prvních místech kandidátek nikdy nedošlo. Případná realizace návrhu „Defenestrace 2010" tedy přináší jistotu, že vše pojede ve starých kolejích a zároveň bude ve voličích vzbuzen dojem, že pro kýženou věc dělají vše, co je možné. Cui bono?

Konzervativní strana

Dejte minulé Sněmovně známku, kterou si zaslouží: volte 5! www.konzervativnistrana.cz

Za správnost vyjádření zodpovídá kancléř Martin Rejman (kancler@konzervativnistrana.cz, 603 288 715).