PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

03.12.2010

Autor: Konzervativní strana

Diversifikace energetických zdrojů

Vyzýváme vládu ČR, aby se jednoznačně přiklonila k naší co největší energetické nezávislosti na Rusku.


Praha 3. prosince 2010 

V roce 1996 proběhlo ve vládě České republiky hlasování o „norském plynu", kdy téměř všichni ministři ODS, v čele s tehdejším premiérem Václavem Klausem, hlasovali proti diversifikaci našich energetických zdrojů a tím de facto pro zachování naší závislosti na Rusku.

K otázce diversifikace energetických zdrojů a politických konsekvencí s ní spojených Konzervativní strana již několikrát zaujala jasné postoje (viz např. stanoviska z 12. srpna 2008 či 30. dubna 2009).

Před několika dny navštívil Václav Klaus Moskvu. Např. server iHned o této zahraniční cestě českého prezidenta mimo jiné napsal: „Mimo jiné o ruském zájmu podílet se na stamiliardové zakázce na dostavbu jaderné elektrárny Temelín hovořil ve čtvrtek v Moskvě český prezident Václav Klaus s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Klaus označil ruský zájem za "naprosto logický a pochopitelný"." Celkově však zůstala návštěva bez většího mediálního povšimnutí, což je pro nás nepochopitelné, a tedy i bez jejího zasazení do širšího kontextu.

Konzervativní strana dlouhodobě sleduje opakované problémy v energetických dodávkách vznikající nejen v důsledku poruch těžebních a dopravních technologií, ale i v důsledku politicko-ekonomické nestability v klíčových zemích. Vyzýváme proto vládu ČR, aby se jako rozhodující činitel v těchto otázkách jednoznačně přiklonila k naší co největší energetické nezávislosti na Rusku s tím, že podpoří napojení našich sítí v maximální možné míře na zdroje, které se nacházejí v zemích se stabilním politicko-ekonomickým uspořádáním.

Konzervativní strana

Za správnost vyjádření zodpovídá kancléř Jan Holeček (kancler@konzervativnistrana.cz).