PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

13.11.2009

Autor: Konzervativní strana

1989 – 2009

Tiskové prohlášení k 20. výročí 17. listopadu 1989


Praha 15. listopadu 2009

Před dvaceti lety se začala bortit komunistická říše. Nadšeně jsme se zbavovali symbolů komunismu, jeho nejodpornějších představitelů, s nadějí jsme hleděli a cestovali přes naše západní hranice a dýchali ovzduší svobody, prosperity, normálnosti. Komunismus nás však poznamenal. Je to nemravná představa o roli člověka v tomto světě, shnilý plod svobody myšlení. Základní motivaci člověka vidí v uspokojení biologických potřeb. Vládci komunistické říše se proto svým poddaným pokusili vzít duši - vykořenit náboženství i vše, co nás pozvedá z pouhé biologické roviny - a tím si nadvládu nad člověkem udržet. Komunismus je zločinný řád, který po sobě zanechal miliony mrtvých a morální rozvrat.

Sametová změna se nesměla dotknout principů, ze kterých zločinná ideologie vycházela, ani zásad, dle kterých byl systém v praxi provozován. Hlavním signálem byla beztrestnost zločinů - minulých i budoucích. Společnosti, která v komunismu vyrostla a ve své většině přijala komunistické „hodnoty", stačil příslib zvýšení životní úrovně; velmi málo lidí žádalo systémové záruky. Tím, že žádné nebyly prosazeny a vymahatelnost dodržování zákonů zůstala stranou, byl umožněn hladký přechod od komunismu k postkomunismu. Navzdory tomu vesnice a města pomalu, ale jistě opustily jednotvárnou šeď, do řek se vrátil život, nedusí nás smog z elektráren. Zbavili jsme se okupantů, kteří měli zabránit politickým změnám, i RVHP konzervující naši hospodářskou zaostalost a závislost. Vrátili jsme se zpět do západní civilizace, jsme dnes členy NATO a Evropské unie.

Pluralitní demokratická politika v postkomunistické zemi je však fikcí. Společnost byla ostře rozdělena na ovládané a vládce, kteří však po Listopadu nebyli rozehnáni. A tak se tato společenská vrstva, která před rokem 1989 dělala totalitní politiku, prakticky jako jediná zabývá profesionálně politikou i dnes - lze ji ztotožnit s „politickým národem". Příslušníci této kasty přitom dobře vědí, že každý skutečně řešený reálný problém přibližuje jejich odstavení od moci a privilegií. To, co sledujeme na veřejnosti, je tedy pouhé předstírání politiky - ti, kteří před veřejností nesou odpovědnost, ve skutečnosti nerozhodují. Ti, kteří rozhodují, často podle not odjinud, jsou veřejně neznámí a tak žádnou odpovědnost nenesou.

Dvacet let po Listopadu 1989 je tedy zřejmé, že před námi stojí obtížný úkol vyrovnat se nejen s naší komunistickou minulostí, ale již i s postkomunistickou přítomností. Nutnou hlubokou reflexi jsme v dostatečném rozsahu nedokázali provést ani v uplynulé době, kdy nám k tomu byla poskytnuta výjimečná příležitost - po celý ten čas byla naše země v takovém bezpečí, jakému se netěšila po třičtvrtě století před tím. To se může změnit snáze a rychleji, než by se kdokoli z nás nadál. Je tedy třeba konečně rozpoznat, co se kolem nás odehrává, a to bez odkladu. Následovat musí převzetí odpovědnosti za sebe, za společnost, za stát. Zveme odpovědné občany ke spolupráci.

Konzervativní strana

Za správnost vyjádření zodpovídá kancléř Martin Rejman (kancler@konzervativnistrana.cz, 603 288 715).