PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

Upozornění: Tento text se nemusí shodovat s oficiálním stanoviskem Konzervativní strany (pokud takové stanovisko existuje)

28.12.2012

Autor: Dan Drápal

Pro a proti prezidentských kandidátů

Stručný přehled


Koho budeš volit? Patrně jste tuto otázku už také slyšeli - od příbuzných, od přátel, od kolegů v práci nebo spolužáků ve škole. Zatím patřím k těm nerozhodnutým, ale pochopitelně tuto otázku řeším. Dovolte mi tedy, abych „uvažoval na papír", respektive, abych byl přesný, na monitor počítače.

          Jana Bobošíková... Musím dát za pravdu Bohumilu Doležalovi, který už před delším časem se svou příslovečnou stručností a výmluvností napsal: „Tato dáma již mnohokrát prokázala, že přílišnou stydlivostí netrpí." Nestyděla se kandidovat za komunistickou stranu, ale přesto stále mluví o „českých národních zájmech". Možná jí média ubližují, nicméně zdá se mi, že má jedinečný dar hovořit o českých národních zájmech, aniž nám prozradí, jaké zájmy to vlastně jsou.

          Jiří Dienstbier je nepochybně inteligentní člověk a dění kolem voleb do pražského zastupitelstva a volby primátora naznačují, že je to člověk neúplatný. Pro mě je ale nevolitelný pro svůj postoj ke komunistické straně. Argument, že komunistická strana už nebude moci nikdy tak škodit, jako škodila v padesátých letech, může být pravdivý, ale není pro mě dostatečný. Nemohu volit někoho, kdo se obrací o podporu ke straně, jež naší zemi tolik ublížila.

          Jan Fischer... Jeden ze dvou nejžhavějších kandidátů, jehož klady i zápory byly mnohými publicisty již mnohokrát zmíněny. Nenapadá mě nic, co by již nebylo řečeno - ani kladně, ani záporně. Jeho omluvu za členství v KSČ přijímám; toto členství lze odpustit. Ale i když Ježíš odpustil cizoložné ženě, nedoporučoval učedníkům, aby se ptali na její adresu.

          Táňa Fišerová... Jistě velmi hodná, poněkud popletená dáma. Nepřál bych jí, aby se musela pohybovat mezi žraloky české politiky. Byl by to otřesný zážitek pro ni a smutný pohled pro nás.

          Vladimír Franz... Co se to událo s jeho egem, že se musel takto zohyzdit? A už ten problém pominul? Opravdu chtěl být prezidentem - nebo začala jeho kandidatura jako recese několika jeho studentů? Řečeno spirituálně, za jeho podporou zvláště mezi mladými lidmi je stejný duch, který byl za hlasování pro Járu Cimrmana co by „největšího Čecha".

          Zuzana Roithová... Slušná a inteligentní žena. Byla by velmi dobrou reprezentantkou naší země. Ano, EU vidím kritičtěji než ona, asi bychom se v této věci ocitli občas na opačné straně barikády, ale přes tyto rozdíly nelze nevidět, že Zuzana Roithová není člověk, který by EU „žral i s navijákem". Škoda, že svou vlastní kandidaturu nebere dostatečně vážně; kdyby byla aktivnější, nebyla by zcela bez šancí. Zůstává pro mě horkou kandidátkou.

          Přemysl Sobotka... Jeví se jako velmi slušný člověk, ale možná je to trochu optický klam. V ODS mnoho takových není a zdá se, že Přemysl Sobotka si vždy držel dostatečný odstup od různých kmotrů. Nedokážu si představit, že by jako prezident nějak výrazně oslňoval, ale patrně by neudělal žádnou ostudu. Domnívám se, že by to byl jakýsi „standardní" prezident. Pokud netoužíte po nepříjemných překvapeních a sázíte spíše na jistotu, je poměrně horkým kandidátem. Přiznám se, že jeden z těch, kteří by pro mě připadali v úvahu.

          Karel Schwarzenberg... Naši zemi by reprezentoval důstojně. Vtipný a inteligentní člověk, navíc dobře obeznámený s evropskou politikou. S řadou evropských politiků se osobně zná. Realisticky uvažující člověk. Škoda, že je zřejmě svobodný zednář. Pokud ano - a je to téměř jisté - pak nemůže nepěstovat určitou loajalitu, jejíž povaha zůstává nám, prostým smrtelníkům, skrytá. To je vážné minus, ale přesto přese všechno pro mě zůstává horkým kandidátem.

          Miloš Zeman... Jeden z architektů opoziční smlouvy, člověk, který nemohl nevědět o tom, co Miroslav Šlouf chystá na Petru Buzkovou (pro zapomětlivé připomínám, že šlo o akci „Olovo", jež měla tuto političkou z vlastní strany dehonestovat). Člověk nepřímo podporovaný Ruskem, určitě ne jen tak nějak z kapricu. Občasný světlý výrok, jako ten, kterým podpořil Izrael proti Palestincům, nemůže vyvážit nebezpečí, kterým tento člověk je.

          Uvědomuji si, že tento článek obsahuje jen stručný a povrchní výčet kladů i záporů - o každém z kandidátů by bylo možno napsat mnohem více. Volba prezidenta bude důležitá, ale každý z nás dělal ve svém životě i důležitější rozhodnutí.