Upozornění: Tento text se nemusí shodovat s oficiálním stanoviskem Konzervativní strany (pokud takové stanovisko existuje)

06.04.2000
Kategorie: Lidská práva

Autor: Jiřina Fuchsová

Prohlášení krajanů z USA

Otázka občanství je stále aktuální.

1) Češi žijící v zahraničí, zvláště ti v USA a v Kanadě, kterým jsou dodnes protiprávně na půdě rodné země násilím zadržována veškerá základní a občanská lidská práva garantovaná více než dvaceti mezinárodními chartami o lidských právech jakož i mezinárodními bilaterálními i multilaterálními smlouvami, jsou zarmouceni tím, že někteří členové české poslanecké sněmovny dnes opět zamítli novelu zákona o mimosoudních rehabilitacích, a že v 1. čtení zamítli návrh zákona na zřízení PAMÁTNÍKU NESVOBODY.

2) Celoplošné, retroaktivní a bezpodmínečné uznání českého občanství všem českým občanům dotud v této věci protiprávně diskriminovaným a umožnění dořešení zákonných restitucí majetků zkonfiskovaných bud nacisty nebo komunisty by umožnilo zhruba 25.000 jednotlivcům, z nichž mnozí žádné majetkové nároky vůči dnešní ČR nemají, vrátit se, po mnoha a mnoha letech, opět DOMŮ, v plném, neokleštěném významu toho slova. Těm, jejichž majetky byly protiprávně zašantročeny, by uznání jejich občanských a lidských práv umožnilo dořešit své pohledávky vůči českému státu, který je dle Ústavy garantem občanských a lidských práv a svobod, individuálně.

3) Dotud - vůči ostatním diskriminovaným skupinám a menšinám českých občanů - budou Češi v zahraničí pokračovat v monitorování tohoto problému a monitorování chování zodpovědných českých politiků, zákonodárců, poslanců a senátorů i nadále.

4) Je nedůstojné dnešní České republiky a všech jejích občanů, aby neslýchaným způsobem déle než deset let neuvěřitelně diskriminovala arbitrárně vybranou menšinu svých občanů na umělém, protiprávně a nespravedlivě postaveném základě úvahy kdy, jak, od kdy do kdy a za jakých okolností ten či onen český občan/občanka dnes trvale, občasně či jen dočasně žijící v zahraničí z rodné země, v souhlase se zákonem "O volném pohybu osob" uplatňovaném například Evropskou unií, odešel.

5) Češi v zahraničí předají buďto ještě současnému nebo budoucímu Departmentu of State v USA seznamy těch osob v dnešní ČR, které se na dlouholeté diskriminaci "některých" Čechů v USA podílely tím, že a) nespravedlivé a právně zkorumpované "novely" neudržitelného zákona o českém občanství navrhovaly, že b) tyto "novely" ústavě jakož i jiným listinám týkajícím se lidských práv přímo odporující v českém parlamentu odhlasovaly, a že c) tyto svobody jednotlivců viditelně znásilňující novely nespravedlivého zákona prakticky prováděly a zasahovaly tak významným a v mnoha případech nezměnitelným způsobem do osobních, rodinných a majetkových poměrů obětí.

6) Pokud postiženým Čechům v USA a v Kanadě nebude odpovědnými místy v ČR poskytnuta možnost obnovit a navázat své životy na území vlasti individuálně urychleným přijetím nového zákona o českém občanství, umožněním individulániho dořešení zákonných restitučních nároků a zakotvením práva VOLEBNÍHO pro všechny Čechy, nejen pro některé, zájmová občanská sdružení, jednotlivci, kluby a organizace oběti deset let trvající a neustávající občanské genocidy vznesou class-action suit proti České republice u jednotlivých státních i mezinárodním právem se zabývajících soudů.

6. dubna 2000 Jiřina Fuchsová

Dobrovolná koordinátorka INTERNATIONAL ASSOCIATION OF CZECHS