PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

Upozornění: Tento text se nemusí shodovat s oficiálním stanoviskem Konzervativní strany (pokud takové stanovisko existuje)

01.05.2004

Autor: Dan Drápal

Obrana před barbarstvím

Polemika s Jeffrey D. Sachsem a jeho textem "Směřování k barbarismu", v němž vidí obranu před barbarství v podřízení USA Organizaci spojených národů... Převzato z Konzervativního listí.


Jeffrey D. Sachs napsal zajímavý článek „Směřování k barbarismu". (Já se budu držet osvědčeného českého slova barbarství.) Článek má v mnohém pravdu, v něčem však pravdu nemá.

Jeffrey Sachs má pravdu v tom, že k barbarskému myšlení a jednání může sklouznout každý stát, každá společnost - ať je na jakémkoli stupni vývoje. Německo třicátých let, které si zvolil za příklad, je jistě dobrou ilustrací a autorovi článku nezbývá než dát za pravdu. Má pravdu i v tom, že označuje představu „morálně nadřazeného národa" za nebezpečnou.

V něčem se však mýlí. A jeho omyl je podobný omylu různých amerických a západoevropských levičáků, kteří k nám v dobách totality zajížděli na krátké, ale pro ně bezpečné návštěvy, při nichž nás přesvědčovali, že jejich (demokratické) režimy jsou stejně prohnilé jako ten náš, ne-li ještě víc.

Je zcela na místě, že Jeffrey D. Sachs vidí nedostatky západní civilizace. Nemá ovšem zkušenosti z dlouholetého života pod totalitním režimem, a tato zkušenost mu evidentně schází. Nebudu psát: „bohužel", protože mu tuto zkušenost nepřeji.

My ji ale máme. A neměli bychom na ni zapomenout. Pokud můžeme Evropské Unii něčím přispět, pak to bude spíše poučením z této zkušenosti než nějakým hospodářským přínosem.

Jeffrey D. Sachs vidí obranu před možným pádem do barbarství v podřízení USA Organizaci spojených národů. Tento jeho omyl je ještě nebezpečnější než myšlenka nadřazenosti Ameriky nad jinými národy. A člověku s takovým přístupem k informacím, jakým Jeffrey D. Sachs nesporně je, bychom tento omyl neměli jen tak prominout.

Nezapomínejme na to, že OSN projednávala ve zvláštním sezení plány Izraele na podstavení několika bloků domů na okraji Jeruzaléma, když islámské státy spustily příslušný povyk, ale přecházela po léta mlčením genocidu páchanou v jižním Súdánu. OSN je schopná rychle se sejít, pokud Izrael brání svou bezpečnost, ale nepodnikne prakticky nic, pokud dojde ke genocidě ve Rwandě.

Ano, i USA by mohly sklouznout do barbarství. Ale v OSN mají barbarské státy již nyní velmi silné zastoupení, ne-li většinu. OSN rozhodně barbarství zabránit nemůže. A rozhodně mu v posledních čtyřiceti letech bránila nepoměrně méně než USA.

Podobně složité je to i s podřízením Spojených států Mezinárodnímu trestnímu soudu. USA se naprosto právem obávají, že tato nevolená instituce by se mohla stát doménou protiamerických (či protizápadních) sil. Spojené státy udělaly velkou chybu už tehdy, když po druhé světové válce přistoupily na to, že v Norimberském procesu bude figurovat sovětský prokurátor vedle prokurátora britského a amerického. Stalin promptně dodal téhož prokurátora, který v inscenovaných procesech posílal na smrt desítky lidí.

Jeffrey D. Sachs má pravdu, že od barbarství nás dělí jen křehká hranice. Obrana, kterou nabízí, bohužel nefunguje a fungovat nebude.

Díky Bohu, že hegemonem světa je zatím Amerika. Jen si představme, jak by to vypadalo, kdyby to bylo třeba Rusko nebo Čína.

 

Dan Drápal