PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

04.01.2013

Autor: Konzervativní strana

Prohlášení Konzervativní strany k přímé volbě prezidenta

Vyzýváme spoluobčany, přijďte k volbám a dejte svůj hlas panu Karlu Schwarzenbergovi.


Konzervativní strana není zásadním odpůrcem přímé volby prezidenta. Vždy jsme si však byli vědomi, že náš současný ústavní pořádek, kterému náleží naše loyalita a jehož jedním z hlavních rysů je parlamentní demokracie, je s přímou volbou prezidenta jen velmi obtížně slučitelný tak, aby výsledné uspořádání bylo funkční. Současný vývoj kolem přímé volby nám dává jen za pravdu.

Parlamentní strany napříč politickým spektrem však populisticky vyhověly nerozumnému „volání lidu" (především médií) a prosadily zákon, který přímou volbu zavedl. Jde o selhání Parlamentu i vlády, protože uzákoněný paskvil znevažuje nejen přímou volbu jako takovou, ale i celou tuto politickou representaci. Po rozhodnutí Ústavního soudu je jisté, že přímá volba prezidenta proběhne ve vyhlášených termínech. Je naděje, že Ústavní soud ČR nařídí provést úpravu volebního zákona tak, aby byl nezpochybnitelný a právně nenapadnutelný.

Konzervativní strana vyzývá prezidentské kandidáty, které lze považovat za středopravicové nebo středové, aby se vzájemně dohodli tak, aby zamezili vítězství kandidáta s komunistickou minulostí. Aby podpořili takového kandidáta, který má reálnou naději na úspěch, bude-li jej volit většina voličů od středu do prava.

Vyzýváme proto paní Fischerovou, pana Franze, paní Roithovou a pana Sobotku, aby zvážili nereálnost svých šancí a zabránili rozmělnění hlasů demokraticky smýšlejících voličů. Očekáváme od vás státnické gesto. Vzdejte se kandidatury a veřejně vyzvěte své sympatizanty k podpoře kandidáta, který má největší naději oslovit většinu středových a pravicových voličů.

Vyzýváme spoluobčany, přijďte k volbám a dejte svůj hlas panu Karlu Schwarzenbergovi.

 

Martin Rejman

předseda