PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

15.11.2012

Autor: Vojtěch Pospíšil

Studenti z Hané, wake up!

Komunisté ve vedení krajů - v Olomouckém, stejně jako v Jihočeském kraji, ve školství...


V Jihočeském kraji vznikla po volbách koalice ČSSD - KSČM. Post krajské radní pro školství a kulturu má připadnout Vítězslavě Baborové z KSČM. Studenti třeboňského gymnázia se ale nespokojili s tím, že by na úrovni kraje měl rezort školství řídit kdokoli z komunistů, a pustili se do petice, která tomu má zabránit. Doporučuji článek a reportáž ke shlédnutí zde.

V Olomouckém kraji vznikla stejná koalice a funkci náměstka hejtmana pro školství má rovněž obsadit komunista: Zdeněk Švec. Studenti i učitelé z Olomouckého kraje ale zatím mlčí. To je chyba.

V situaci ohledně spolupráce ČSSD a KSČM lze vypíchnout tři body, které mohou člověka oslabit v přirozeném antikomunismu a udělat mu v hlavě pořádný zmatek:

1. V Olomouckém kraji nemá ČSSD vzastupitelstvu přirozeného levicového spojence. ČSSD by se mohla spojit sněkterou pravicovou stranou, což by ale bylo také špatně. Dobře víme, že zvláště koalice ČSSD - ODS bývají na všech úrovních pelechem pro korupci těch nejobludnějších rozměrů. Přesto, že KSČM měla být dávno zrušena, zakázána nebo rozprášena, bych byl velmi opatrný doporučit, aby se v Olomouckém kraji nadále paktovali socani spravicí. Snahy relativizovat rozdíly mezi pravicí a levicí budou nám konzervativcům vždy proti srsti, i když je pohříchu ta pravice pravící kolikrát jen podle jména.

2. Povolební situace (vítězství levice) se silnou KSČM a zúženým koaličním potenciálem pro ČSSD je výsledkem totální nedůvěryhodnosti, slabosti a zkorumpovanosti pravice. Za této situace se může zdát leckomu žinantní hrát na ohranou antikomunistickou strunu. Navíc, když nás stále skomunisty vychytrale straší také kdejaký „pravicový" tunelář.

3. Třetím bodem (těsně souvisejícím sbodem předcházejícím), který nás může zrazovat od reakce proti komunistům, je skutečnost, že politiku a správu věcí veřejných řídí ve skutečnosti mafiáni, kteří mají ve své moci politiky napříč politickým spektrem. Vlokálních poměrech tyto mechanismy i jejich aktéry všichni znají, opět se proto může člověk cítit trapně, vytahuje-li jednoduchou (a vyčpělou?) kartu „komunisté vs. základní morálka".

Přesto jsem přesvědčen, že by se studenti měli ozvat a komunistu ve funkci náměstka hejtmana pro školství v Olomouckém kraji netolerovat:

Ad 1) Studenti by se mohli ve svém protestu omezit (trochu sobecky) právě jen na rezort školství. Velká část středoškoláků nejen že nepomáhala budovat komunismus ani dnešní šílený postkomunismus, ale nemohla díky nízkému věku ani volit. Přesto, nebo právě proto mohou říct: „My za zkorumpovanou politiku a složitou povolební situaci nemůžeme. Udělejte si to jak chcete, ale komunistu nám do školství nepodstrkujte. To je pro nás příliš silné kafe, příliš odpudivý symbol."

Ad2 et Ad3) Komunistům je nutné postavit se vždy. Je naopak ostuda to neudělat a vymlouvat se na kdeco. Ano, na pravici nám korupce kvete a o důležitých věcech rozhoduje mafiánský boss (černý vzadu), který ovládá většinu politiků odleva doprava a odshora dolů. To je dobrý důvod se o korupci a mafiány zajímat a šlapat jim na paty, není třeba ale kvůli tomu rezignovat na esenciální antikomunismus. Ten jistě není postačující (neřeší zdaleka vše), ale je nutný (bez něj to nejde, resp. to bez něj jde pěkně z kopce...).

Sociální demokracie nás testuje, zda si zvykneme na komunisty, aby nám je třeba mohla podstrčit v příštích parlamentních volbách. I proto by bylo dobré, kdyby také v Olomouckém kraji mladá nastupující generace hlasitě zvolala: „No way!!! K čertu s vaším komunistickým náměstkem pro školství!"