PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

12.09.2011

Autor: Martin Rejman

Memento 11. září 2001

Projev na Pietním shromáždění občanů k uctění památky obětí 11. září 2001, přednesený v Praze 11. září 2011


Dámy a pánové, vážený pane ministře, vážení hosté.

Dnes uběhlo již 10 let od útoku arabských - islámských - teroristů na Spojené státy americké, od dokonaného útoku na symbol americké prosperity, věže World Trade Center v New Yorku, na symbol vojenské síly - Pentagon ve Washingtonu, a zmařeného útoku na symbol politické moci, Bílý dům, nebo Kapitol. Nebyl to však útok jen na Spojené státy, ale útok na celý Západ, vedený nenávistí k naší židovsko-křesťanské civilizaci.

Připomeňme si, fakta, z nichž některá jsme již možná pozapomněli:

Útok provedlo 19 Arabů pod vedením Egypťana Muhammáda Atty, 15 teroristů bylo ze Saudské Arábie, 2 ze Spojených arabských emirátů a 1 z Libanonu. Většina studovala na západních školách. K nenávisti proti naší civilizaci však byli přivedeni islámskými duchovními, a to i v  evropských mešitách. K teroristickým útokům byli vycvičeni zejména ve výcvikových táborech al - Kájdy v Afganistanu.

V 8.46 místního času naráží první letadlo do prvního dvojčete, v 9.02 ničí druhé letadlo druhé dvojče, v 9.37 je zasažena část Pentagonu, v 10.03, po potyčce pasažérů s teroristy, padá čtvrté letadlo do pole v Pensylvánii - u nás jsme byli o šest hodin dále. Bylo úterý, bylo krásné, slunné zářijové odpoledne.

Sebevražednými teroristickými útoky bylo zavražděno 2977 nevinných občanů z 90 ti zemí, z toho 245 obětí, pasažérů a členů posádek, zemřelo ve čtyřech unesených letadlech. Při záchranných pracích zahynulo 343 hasičů, 87 příslušníků newyorské přístavní policie a 28 městských policistů.

Ztráty v ekonomice USA se počítaly na stovky miliard dolarů, stejně tak i ztráty ostatních vyspělých ekonomik, a je pravděpodobné, že byly i jednou z příčin celosvětové ekonomické krize.

Většina západních politiků i veřejnosti útok odsoudila a souhlasila s „Válkou proti terorismu", kterou vyhlásil president Georg W. Bush. Většina arabské a islámské veřejnost útok oslavovala, a je tedy morálním spoluviníkem.

Netrvalo dlouho, a objevily se konspirativní teorie, tvrdící, že si Američané zosnovali útok sami. Je pozoruhodné, že těmto směšným, hloupým a zlomyslným teoriím věří a šíří je i lidé, považovaní za inteligentní.

Deset let po teroristickém útoku byl zabit speciální jednotkou americké armády jeho iniciátor Usáma bin Ládin, ukrývající se v relativním přepychu a bezpečí v Pakistánu, zřejmě s vědomím aspoň některých pakistánských zpravodajských a vojenských špiček. Také byly zajaty nebo zabity desítky nižších velitelů a tisíce bojovníků a schopnost al - Kájdy provést tak rozsáhlý útok se značně snížila; nebezpečí přesto trvá.

Fakt nejpodstatnější: svět se po 11. září 2001 změnil. Jak, na to se názory různí.

Historická zkušenost ukazuje, k čemu vede ustupování násilí. Je dobře, že státy, sdružené v NATO, zahájily a pokračují v boji s terorismem. Bohužel, tento boj však není důsledný, vedený neúprosně, s plným nasazením, ať s argumentem na finanční náklady a nutnost úspor v ekonomické krizi, nebo s falešným ohledem na ztráty civilistů, které jsou sice bolestné, ale ve válce se jim lze jen těžko vyhnout. Navíc, nebyli jsme to my, kdo válku zahájil.

Západní tajné služby měly dost informací o výcvikových táborech teroristů. Nepodniklo se však nic pro jejich včasné zničení. Byly informace o teroristických sítích, ale s ohledem na možné reakce muslimských zemí nebyly včas rozprášeny; právě teď se dovídáme, že v Německu operuje asi tisíc teroristů, ale nevidíme, že by byli zatčeni, uvězněni, zneškodněni. Naprosto nedostatečný je postup proti militantním imámům v evropských mešitách a ustupování stále sílící islámské „menšině" v dodržování našich zákonů a respektování našich civilizačních zvyklostí. Tlak na vlády arabských a islámských států, které více nebo méně otevřeně podporují terorismus, je nijaký, nebo neúčinný. Některé z těchto vlád víceméně otevřeně hlásají nenávist k naší civilizaci, vybízí k našemu zničení. I v zemích, které jsou pokládány za přátelské, je nenávist zasívána i mezi děti a mládež, volně ji šíří média. Současné politické elity Západu nejsou schopny nebo ochotny bránit naší civilizaci. Je pobuřující, že Západ posílá miliardy dolarů Palestincům, kteří se netají úmyslem zničit Stát Izrael, a kritizují Izraelce za každou obrannou akci proti teroristům, kteří se vyzbrojují za naše peníze. Bylo by žádoucí nejen pro obranu Státu Izrael, ale i pro posílení NATO, přizvat jej do této obranné organizace. Konzervativní strana pravidelně vyzývá naše vlády, aby se o to zasazovaly, již od roku 2002, a prosím Vás, pane ministře Vondro, abyste tomu byl nápomocen. Věřím také, že odoláte tlaku některých Vašich vládních kolegů a nedopustíte další snižování rozpočtu Vašeho ministerstva, tedy výzbroje a početního stavu naší armády. Není doba na to, abychom oslabovali naší obranyschopnost a náš příspěvek k obraně v rámci NATO.

Takže ano, svět se po 11. září 2001 změnil, ale zdá se, že se nepoučil, resp. nepoučily se jeho elity. Záleží na západní veřejnosti, tedy i na nás, abychom nedopustili opakování politiky appeasementu, která nepřináší mír, ale porobu. Je potěšitelné, že naše vláda si uvědomuje důležitost postavit se zlu. V poslední době to prokázala jak uznáním a oceněním ozbrojeného odporu skupiny bratří Mašínů proti komunismu, tak podporou Státu Izrael v odporu proti uznání palestinského státu. V těchto případech je to vláda, která jde veřejnosti příkladem.

Děkuji vám za pozornost.

Martin Rejman

člen Generální rady Konzervativní strany