PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

30.03.2011

Autor: Otto Jarolímek

Týdenní ohlédnutí

12. týden 2011


Domácí politické scéně dominovala v průběhu uplynulého týdne roztržka ve vládní koalici vyvolaná snahou některých představitelů strany TOP09 (především M. Kalouska) o odvolání ministra obrany A. Vondry (ODS). Kritika tohoto ministra nepostrádala racionální jádro, nicméně se nelze ubránit dojmu, že její pravou příčinou byla razance, s níž A. Vondra začal rozkrývat nešvary v hospodaření resortu obrany v uplynulých letech. Bylo zřejmé, že ze strany TOP09 jde pouze o jakési „ukazování svalů", což nejnovější vývoj plně potvrdil.

Ze zahraničních událostí bych se jako fyzik chtěl vyjádřit k důsledkům nedávného ničivého zemětřesení v Japonsku, konkrétně pak k jím vyvolané havárii v jaderné elektrárně Fukušima. Je zcela logické, že tato havárie doprovázená i určitým únikem radiace vyvolala v celém světě (především však v Evropě) vlnu „jaderné fobie" a posílila argumentaci odpůrců jaderné energetiky. Musím však upozornit, že tuto zkušenost nelze mechanicky přenášet do evropských podmínek. Japonsko postrádající jiné energetické zdroje dohnalo možnosti využití jaderné energie do krajních mezí. Nikterak nezpochybňuji úroveň japonských bezpečnostních systémů, nicméně již sám fakt, že jedna z největších jaderných elektráren na světě stojí na mořském pobřeží v seismicky aktivní oblasti hovoří za vše. Evropská analogie této situace prostě neexistuje.

Záměrně jsem se zde vyhnul komentáři k ozbrojenému konfliktu v Libyi, neboť se domnívám, že informace, které máme o dění v této severoafrické zemi nyní k dispozici, nejsou dostatečné (ani dostatečně objektivní) k formulaci jakýchkoli stanovisek.