PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

21.05.2012

Autor: Vlastimil Podracký

Týdenní ohlédnutí

20. týden 2012


V úterý jsme byli svědky události, která by většinu ani ve snu nenapadla. David Rath, krajský hejtman a poslanec za ČSSD, byl zatčen při přebírání úplatku. Tato perfektní akce potvrdila akceschopnost policie. Je to o to více tristní, že se jedná o člověka, který měl korupci stále na jazyku, nikoliv však svoji. Vzpomínám, jak spílal korupci ve stávající vládě.

David Rath byl kontroversní osobou od samého začátku své hvězdné kariéry. Zdá se, že na hrubostech a slovních urážkách „vyrostl" a bez nich by se nikdy politikem nestal. David Rath „neujel" nějak náhodou. Jeho morální vlastnosti byly zcela jasně veřejnosti známé. Nebyl to žádný dokonalý pokrytec. Všichni znali jeho chování, jeho banality, jeho nenávistné řeči, nemorální intriky a celou neuvěřitelně vulgární mediální konstrukci založenou nikoliv na presentaci myšlenek a programů, ale na dehonestaci oponentů. Rath téměř nikdy neměl proti sobě někoho horšího, než byl sám. Pokud zvítězil, potom jen hulvátstvím.

Především je tu zodpovědnost Sociální demokracie. Vždyť nějaké místní sdružení jej muselo navrhnout, nějaké vyšší orgány jej musely schválit, musel být zvolen na nějakém sjezdu! Všichni tito lidé jsou přece zodpovědni za zvoleného člena. Dnes jsou zodpovědni za to, co se stalo, a za všechna Rathova selhání. Nikdo nemůže říci, že neznal jeho morální profil. Nosil ho s sebou už v obličeji a potvrzoval každým slovem.

Rath měl zcela jasně problematickou povahu hospodského rváče. Přitahoval jistý druh voličů zvyklých na sprosté urážky, hospodské legrácky, vyhrožování pěstí jako součást života. Na náměstích mu skandovaly podporu davy. Byli snad všichni tito lidé odchovanci čtvrté cenové skupiny? Je možné, že čtvrtá cenová skupina zaplnila celá náměstí? Podle podpory, kterou dostal, asi ano. Na začátku tedy byla přízeň davů, bez ní by nebyl Rath pro nikoho potřebný. Rath byl tedy pro Sociální demokracii vhodným kandidátem, protože přitahoval voliče. Ke zvolení Sociální demokracie byl tedy prostředkem. Proč tradiční strana musí používat takových prostředků, aby byla zvolena? Proč není přitažlivá programem?

Především Sociální demokracie nemá program, který by za něco stál (takový ovšem nemá zatím nikdo). Zatímco pravice řeší krizi škrty a zvyšováním poplatků a daní, Sociální demokracie, kromě nesplnitelných slibů, neměla a nemá nic. Celý program je založen jen na odmítání protivníkových návrhů, aniž by se předkládaly splnitelné a smysluplné protinávrhy. Jestliže je celý program jen slibováním neexistujícího vrabce na střeše, potom se musí spoléhat na jiné prostředky než na argumenty. Takto už vystupoval Paroubek s Rathem za zády.

Vzpomeňme jen na to, jak Paroubek okřikoval každého, kdo poukazoval na špatný případ Řecka. Protože příklad tu byl, nebylo možno jej odehnat jako mouchu, bylo nutno zakřiknout každého, kdo na něj poukazoval. Jistě si mnozí vzpomenou, jak socialisté vždy zrudli, když jim někdo řecký příběh předložil, a začali mu spílat. K tomu se hodili právě lidé typu Davida Ratha. Kdo mluví nepříjemnou pravdu, musí se umlčet. Zatím ovšem ještě nejsme v komunistickém režimu, který umlčoval lidi odvozem do pracovního tábora, proto byl vhodný jakýkoliv verbální projev, který nepříjemné otázky znemožnil odpovědět. Když někdo nepříjemnou otázku položil (třeba o Řecku nebo o tom, kde se vezmou peníze na slibované sociální programy), takoví lidé jako David Rath byli potřební. Okamžitě vystartovali s osobními urážkami, dehonestacemi a denunciací. Dotazující musel zmlknout. Tomu se také říká politika.

Ostatní události se nevymykají běžnému průměru, snad zemětřesení v Itálii z toho vybočuje.