PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

04.07.2019

Autor: Konzervativní strana

Předčasné volby? Ne bez tří pokusů o získání důvěry pro vládu

Možnost vyvolání předčasných voleb sebe-rozpuštěním Poslanecké sněmovny je třeba odstranit z Ústavy


V posledních dnech se, i v souvislosti s váznoucí výměnou ministra kultury, množí úvahy o vypsání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Konzervativní strana souhlasí, že předčasné volby musí patřit do palety zvažovaných možností, jak současnou situaci polokomunistické vlády s premiérem zatíženým nebývalým několikanásobným konfliktem zájmů řešit.

Nicméně se důvodně obáváme, že až příliš mnoho diskutujících samozřejmě předpokládá jako optimální cestu k předčasným volbám sebe-rozpuštění Poslanecké sněmovny. S tím nesouhlasíme. Odhlížíme přitom od toho, že ti, kteří si takový postup přejí, ignorují fakt, že proti vůli Andreje Babiše je dnes téměř neprosaditelný - a bude-li to v souladu s jeho vůlí, jistě si vybere okamžik, který pro něj bude tím nejvýhodnějším.

Konzervativní strana připomíná své výhrady ke způsobu vyvolání předčasných voleb formou sebe-rozpuštění Sněmovny, které jsme shrnuli v prohlášeních „K vládní krizi: NE předčasným volbám" (2017), „Nepřipusťte předčasné parlamentní volby!" (2012) a „Odstraňte účelovou změnu Ústavy!" (2009).

Pokud tedy má dojít k předčasným volbám do Poslanecké sněmovny, pak pouze v důsledku tří neúspěšných, vážně míněných pokusů o sestavení vlády a získání důvěry pro tuto vládu od Sněmovny.

Za Konzervativní stranu

Jan Kubalčík

předseda