29.04.2011

Autor: Ing. Kristina Havlíková

Otevřený dopis

zastupitelům a radním MČ Brno – Jih, pánům Ing. Radomíru Jonášovi a Ing. Petru Dočekalovi

Tento text místní časopis Jižní Kurýr odmítl, bez udání důvodu, zveřejnit.

Vážený pane Jonáši, vážený pane Dočekale,

na podzim loňského roku jste oba byli zvoleni za ODS do zastupitelstva MČ Brno-Jih. Na prvním zasedání nově zvoleného zastupitelstva jste také byli oba zvoleni  členy Rady MČ a Vy, pane Jonáši, zároveň i místostarostou MČ. I přes to, že volba byla tajná, je zřejmé, že desátý hlas,  potřebný pro Vaše zvolení a vznik velké koalice s ČSSD, dal komunista (zastupitel za KSČM pan Vítězslav Klabík). Zastupitelé ostatních stran a jeden zastupitel za ODS totiž vůbec nehlasovali.

Přímou koaliční spolupráci s KSČM (i na komunální úrovni) máte zakázanou na základě usnesení kongresu ODS. Předseda jihomoravské ODS, pan Kadrnka, ve vyjádření pro regionální vysílání České televize prohlásil, že všechna místní sdružení, kde taková koalice s podporou KSČM vniká nebo vznikla budou vyzvána, aby do nějakého velmi krátkého času, např. do dalšího zasedání zastupitelstva, které proběhne obecně někdy v prosinci, tuto situaci vyřešili, tzn., že tam (v těchto zastupitelstvech) musí vzniknout koalice mimo  spolupráci s KSČM, nebo členové ODS musí vystoupit z těchto Rad. A pohrozil, že pokud se tak nestane, budou odebrány licence těm místním sdružením, která porušují usnesení kongresu.

Ve stejném pořadu ČT jste se Vy, pane Jonáši, vyjádřil, že v současnosti řešíte na radě místního sdružení, jak se k této situaci postavit  a pokud nenajdete jinou alternativu, která by umožnila spolupráci v zastupitelstvu mimo  spolupráci s komunisty, tak jste připraveni odstoupit z Rady jak Vy, tak Váš kolega, Ing. Dočekal.

Přepokládala jsem, že „hledat jinou alternativu mimo spolupráci s komunisty" znamená, že budete jednat o podpoře  „vládnoucí" koalice s ostatními členy zastupitelstva z demokratických stran a na příštím zasedání zastupitelstva, které se konalo dne 22.12.2010 nám, občanům, představíte demokratického člena zastupitelstva, u kterého jste našli podporu a s nímž jste uzavřeli koaliční smlouvu. A pokud se Vám toto nepodaří, že dodržíte dané slovo a ze svých funkcí odstoupíte.

Nestalo se, bohužel, ani jedno. Ve stejnou dobu, kdy jste dával do televize své prohlášení o hledání alternativy, totiž pan Klabík vystoupil z KSČM a podal žádost o vstup do poslaneckého klubu ČSSD, kde byl panem Haluzou, starostou MČ Brno-Jih, s radostí přijat.

Nikomu neberu právo na změnu názoru a na změnu politického přesvědčení. Jen bych ráda připomněla, že pan Klabík byl  členem KSČM a zastupitelem MČ za tuto stranu minimálně od roku 1994 (viz volební server Českého statistického úřadu - www.volby.cz - výsledky voleb), což je minimálně posledních šestnáct let. Za KSČM byl do zastupitelstva MČ zvolen i v posledních komunálních volbách v loňském roce. A  členem KSČM byl i v době, kdy jste vy oba byli zvoleni do svých nynějších funkcí. Z výše uvedených důvodu mi jeho „náhlé prozření" připadá jako zcela účelový tah. To ať si, ale, se svým svědomím pan Klabík srovná sám.

Vašim nadřízeným, bohužel, tahle „alternativa" evidentně stačí. Jak jinak si mám vysvětlit, že stále setrváváte ve svých funkcích a vaše buňka ODS dodnes nebyla rozpuštěna...

Mně ale toto Vaše ubohé, lživé a typicky „čecháčkovské" řešení rozhodně nestačí. KSČM (Komunistická strana Čech a Moravy) je ideovým i právním nástupcem KSČ (Komunistické strany Československa), která byla podle zákona o protiprávnosti komunistického režimu (198/1993 Sb.) prohlášena zločinnou, nelegitimní a zavrženíhodnou organizací. Kdo v dnešní době, více než dvacet let po „sametové" revoluci, staví svoji politickou kariéru na takových základech, je pro mě naprosto nedůvěryhodný a za takového představitele se jako volič a občan MČ Brno-Jih musím stydět.

Jen mě zaráží, že se hlavně nestydíte vy dva!!! ...nebo si myslíte, že už jsme všichni zapomněli?