PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

24.06.2013

Autor: Konzervativní strana

Neoslavujte poradce vrahů

Otevřený dopis členkám a členům Zastupitelstva města Hodonín ve věci záměru umístit ve městě Hodoníně pamětní desku Valtru Komárkovi


Vážené členky, vážení členové Zastupitelstva města Hodonína,

obracíme se na vás ve věci záměru Předsednictva ČSSD umístit ve městě Hodoníně pamětní desku nedávno zesnulému komunistickému ekonomovi a politikovi Valtru Komárkovi. Víme, že vám o rodákovi z vašeho města nemůžeme sdělit nic, co by již nebylo veřejně známo. Přesto nám prosím dovolte připomenout pár skutečností.

Přestože se říká „o mrtvých jen dobře" a i pan V. Komárek jistě měl své kladné stránky, je celkem nevkusné veřejně vyzvedávat pozitiva někoho, jehož společensky velmi významné pochybné kroky jasně převažují. Vůbec nepopíráme, že pan V. Komárek měl své odborné kvality. To však měla řada lidí v mašinerii NSDAP také - a přesto se právem považuje za nevhodné oslavně si je připomínat. Ministr zbrojního průmyslu nacistické Třetí říše Albert Speer byl velmi nadaným (a i díky svému přátelství s Adolfem Hitlerem úspěšným) architektem - staví se mu pomníky?

Pan V. Komárek byl přesvědčeným celoživotním komunistou, do KSČ vstoupil v raném mládí a byl jejím členem i v době, kdy země procházela nejkrutějším obdobím bolševických represí a ultralevicového hospodářského experimentování - vždyť právě v nedávných dnech jsme si připomněli plošné ožebračení obyvatel prostřednictvím tzv. měnové reformy z roku 1953. Nebyl přitom jen „řadovým komunistou"; stačí zmínit jeho členství ve Státní plánovací komisi a ekonomické sekci politbyra ÚV KSČ v letech 1954-1958, 1960-1964 a 1967-1968. Je třeba mít na paměti, že nelze pravdivě a konzistentně zároveň odsuzovat komunistické zločiny a oslavovat ty, kteří svým působením ve velmi vysokých funkcích v Komunistické straně vlastně tvořili a naplňovali její zkrachovalou hospodářskou politiku, a tedy svým angažovaným členstvím Komunistickou stranu v jejím zločinném počínání podporovali.

Kromě toho, pan V. Komárek byl poradcem nechvalně proslulého rudého vraha Ernesta Che Guevary v době, kdy tento zločinec vykonával funkci ministra průmyslu v administrativě Castrova režimu terorizujícího Kubu. Můžeme i nyní jen podepsat, čím ještě před několika málo lety jistá kampaň vyzývala naše spoluobčany, aby Kubu nenavštěvovali, neboť tím nepřímo zločinný režim podporují: „Nejezděte do hotelu, v jehož sklepení mučí lidi!". Platí-li to dnes, platilo to násobně v době, na kterou pan V. Komárek v nejednom rozhovoru tak nostalgicky vzpomínal. Na Che Guevarovu větu „Ano, popravovali jsme, popravujeme a budeme popravovat!", na utrpení obyčejných Kubánců, na potlačování lidských práv, praktiky policejního státu a to vše další, co si i řada z nás až příliš dobře pamatuje z praxe našeho vlastního totalitního režimu, však přitom řeč nepřišla.

Konečně, svým způsobem dokážeme pochopit podporu, kterou má takový záměr u komunistů či bývalých komunistů, již méně jí rozumíme u poctivých sociálních demokratů a vnímáme ji jako zcela absurdní u zastupitelů zvolených za strany, které se alespoň verbálně nehlásí k žádné z levicových ideologií.

Vyzýváme vás tedy, vážené zastupitelky, vážení zastupitelé, abyste záměr umístit ve městě Hodoníně pamětní desku panu Valtru Komárkovi nejen nepodpořili, ale abyste se pokusili aktivně zabránit jeho realisaci v případě, že by jej někdo opravdu chtěl uskutečnit- nenechte městu Hodonínu dělat ostudu.

 

Za Konzervativní stranu,

Josef Bílek

předseda Konzervativní strany

 

Svatopluk Kalužík

předseda MS Konzervativní strany Brno

 

Ludmila Sarofinová, Pavel Raus

členové Konzervativní strany, Hodonín