PODPORUJEME

Pochod pro život 2024


Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

12.04.2013

Autor: Konzervativní strana

K odvolání Daniela Hermana

Řádně fungující Ústav pro studium totalitních režimů je nutnou podmínkou vymanění se z postkomunismu.


Na středečním jednání Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (dále jen Ústav) byl odvolán dosavadní předseda tohoto Ústavu pan Daniel Herman. Nejde o žádné překvapení, přípravy na jeho odvolání bylo možné sledovat již několik měsíců. Jde přitom nepochybně o krok koordinovaný stranami ČSSD a KSČM.

Konzervativní strana považuje pravdivé poznání a čestné vyrovnání se s vlastní minulostí za nutnou podmínku jakýchkoli úspěchů v budoucnosti. Proto vnímáme dlouhodobé snahy o likvidaci Ústavu za velmi nebezpečné. Současné odvolání pana Hermana z čela Ústavu je přitom součástí těchto snah, které navíc tímto krokem dále gradují.

Příznačným pro celou kauzu je interpretační spor, zda byl komunistický režim totalitní po celou dobu své existence, nebo zda jej lze za takový považovat pouze v jeho nejkrvavější fázi po roce 1948. Ti, kteří se domnívají - ať již z přesvědčení či účelově -, že období normalizace za dobu totality označit nelze, patří zároveň k největším zastáncům likvidace Ústavu. Konzervativní stranu nepřekvapuje, když toto stanovisko zastává KSČM, u které je to jen dalším důkazem, že tato strana přes všemožné verbální i jiné ujišťování ve skutečnosti konsensus demokratického ústavního pořádku našeho státu nerespektuje a dostane-li příležitost, udělá vše, aby jej zpochybnila nebo rovnou rozvrátila. Je však více než varovné, pokud lze totéž pojetí dějin a identický záměr zničit Ústav pozorovat u ČSSD.

Vyzýváme proto demokraticky smýšlející členy a reprezentanty ČSSD, aby se vzepřeli současným událostem kolem Ústavu, aby se zasadili o jeho stabilisaci a o to, aby mohl nadále plnit své důležité poslání: zpřístupňovat pravdu o naší nedávné minulosti bez ohledu na to, jak je to dnes komu politicky vhod. Řádně fungující Ústav je nutnou podmínkou vymanění se z postkomunismu. To je v zájmu nás všech, voliče ČSSD nevyjímaje.

Konzervativní strana

Za správnost: Jan Kubalčík, pověřený člen Předsednictva Konzervativní strany.