PODPORUJEME

Petice za přesun velvyslanectví ČR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma



Svobodu!


Konzervativní noviny


Občanský institut

Občanský institut


Konzervativní listy


Hodonínská výzva


petice_proti_zakonu_adopce_dti_pro_homosexualy

Petice proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"


Třetí odboj

TřetíOdboj.cz


VítěznýÚnor.cz


Aliance pro rodinu


wilberforce.cz

Institut Williama Wilberforce


klubod.cz/

Klub na obranu demokracie

14.08.2000

Autor: David Floryk

Co ODS opoziční smlouvou získala

Reakce na rozhovor s MUDr. M. Mackem uveřejněný v Lidových novinách 10.8.2000


Naše socialistická vláda má za sebou již polovinu svého volebního období - to je jistě vhodná příležitost k nejrůznějšímu bilancování. V rozhovoru pro LN 10. 8. 2000 se do bilancování pustil i místopředseda ODS Miroslav Macek. Na otázku"Co ODS opoziční smlouvou získala?" odpověděl takto:

"Na straně zisků je jisté to, že ODS neztratila vliv na dění v zemi, obsadila důležité funkce a je mediálně více vidět, než kdyby opoziční smlouva nebyla. ... Opoziční smlouva sehrála pro ODS neuvěřitelně positivní roli."

 

K tomu, co leží na misce ztrát, se již místopředseda nedostal, zato však dodal, že "opozice má velkou výhodu v tom, že nenese bezprostřední odpovědnost za vládnutí a jeho výsledky."

Za takovou míru otevřenosti bychom měli být panu Mackovi vděčni - vždyť milý místopředseda na rovinu a bez rozpaků vyslovil to, co se mnozí jeho straničtí kolegové pokoušejí balit do vznešených frází o "národních zájmech". Prostě jaképak upejpání: smyslem opoziční smlouvy je zajistit pro ODS důležité posty a dobrý přístup do medií. A to se daří.

Zatímco tedy většina pravicových voličů tiše skřípá zuby nad nehoráznostmi mafiánského kapitalismu, kterých jsme denně svědky, místopředseda Občanské demokratické strany si pochvaluje, jak to chytře navlékli - v médiích jsou vidět, funkce si uhájili, vliv stále mají, odpovědnosti se vyhnuli - a to odpovědnosti za vládu nynější i za následky těch "svých" předchozích. Jinými slovy: Sociálnědemokratická vláda sehrává pro ODS neuvěřitelně positivní roli.

Myslím, že bychom si tato nevšední slova měli dobře zapamatovat. Vždyť možná právě tohle je ona obhajoba zapomenutých myšlenek...

 

Ostrava 14. 8. 2000

 

David Floryk

SKS Ostrava